DO stämmer e-handlare för uppsägning: ”Viktigt att vara tydlig”

Anses ha missgynnats vid föräldraledighet.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) hotar att stämma ett e-handelsbolag, som man anser har misgynnat en kvinna i samband med föräldraledighet.

Den anställda ska ha jobbat med kundservice på distans och meddelade i mars i år att hon inte kunde arbeta i samma utsträckning under våren och sommaren i år. Några dagar senare fick hon beskedet av arbetsledaren att hon inte längre hade tjänsten kvar. Och att hon fick söka på nytt om hon ville komma tillbaka efter föräldraledigheten.

Annons

Själva syftet med föräldraledighetslagen är att skydda arbetstagare från negativa konsekvenser i samband med föräldraledighet och därför är det viktigt att vara tydlig med att det oavsett anställningsform är förbjudet att missgynna en arbetstagare som behöver vara föräldraledig, säger Lars Arrhenius, diskrimineringsombudsman.

DO anser att det finns ett samband mellan beskedet om föräldraledigheten och uppsägningen och kräver därför e-handlaren på 50 000 kronor. E-handlaren håller dock inte med om att man missgynnat kvinnan.

Skulle beloppet inte betalas kommer DO lämna in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

Annons