Dödsskift i e-handelsfabriken? – Amazon börjar med megacycles

"Vilken tid ska vi sova och leva".

Den senaste tiden har det i media lyfts att e-handelsarbetare i Kina bokstavligen jobbar ihjäl sig och det har varit flera dödsfall i samband med långa skift hos stora e-handelsföretag i landet. Skiften sker ofta sent in på natten.

Enligt The Verge, som hänvisar till en rapport från Motherboard, så har även Amazon börjat med tunga och långa skift på sina lager. E-handlaren ska nyligen ha sagt till sina arbetare på ett lager i Chicago att de behövde ta 10-timmarsskift över natten.

Annons

Dessa arbetsperioder ska gå under namnet “Megacycle” och skiften börjar vid ett på natten och slutar runt lunchtid. Enligt Motherboard så är Amazons tanke att skiften ska öka effektiviteten på lagret.

Distributionscentralen i Chicago ska inte heller vara ensam om att anamma de nya Megacycle-skiften utan de rullas nu ut på flera olika Amazon-arbetsplatser i USA.

Enligt Motherboards rapportering så fick de anställda valet att antingen gå med på de nya skiften på tio och en halv timme eller förlora sina jobb.

Vi erbjuder ett brett utbud av jobbmöjligheter på Amazons arbetsplatser och vi arbetar med varje individuell medarbetare kring det alternativ som passar dem bäst, säger e-handlaren i ett uttalande till The Verge.

Arbetare som samlat sig under gruppen DCH1 Amazonians United, som jobbar för bättre arbetsvillkor hos Amazon, säger samtidigt följande om det nya skiftet.

Kan du föreställer dig att arbeta från ett på natten till mitt på dagen, fyra dagar i veckan? Vilken tid ska vi sova och leva?! Hur anpassar vi oss under helgerna? Denna förändring kommer att ske rikstäckande på Delivery Stations - Amazon är ett exempel på hur andra företag kan utnyttja arbetare med detta omänskliga skift.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!