Doldisens frakter ökar med 50% – ”volymerna är uppe i taket”

"Inga störningar annat än marginellt".

Efterfrågan på leveranser till hemmet har skjutit i höjden i spåren av Covid-19. Det märks inte minst hos Early Bird, tidigare MTD Postlådepaket, som levererar åt en rad e-handelsföretag som exempelvis Lyko och Apotea.

Ja, volymerna är ju uppe i taket. Just nu ligger vi minst 50 procent upp jämfört med det som tidigare var en normal månad. Trots det har vi inga störningar annat än marginellt, rapporterar Pelle Lönn, affärsansvarig för tjänsten Early Bird.

Annons

Enligt Pelle Lönn distribuerar Early Bird just nu tre gånger så många paket som man gjorde i april förra året, och volymen ser ut att vara på väg att öka ytterligare. Fraktbolaget arbetar med sju partnerföretag, som levererar morgontidningar som sin främsta verksamhet. De har i sin tur uppemot 7000 personer som arbetar med att sköta själva leveranserna.

Därmed blir ökningen för varje bolag och medarbetare inte speciellt stor, menar Pelle Lönn. Därför är han inte oroad över att det ökade trycket ska innebära ökade förseningar.

När Early Birds paket går upp med 50 procent så påverkar det distributionsbolagens antal leveranser med några få procentenheter. Där i ligger vår styrka. Våra partners hos distributionsbolagen har också väldigt bra handlingsplaner vid till exempel extrema volymtillflöden eller ökade sjukskrivningar. Så just nu ser jag ingen större risk för att vi kommer att drabbas av större förseningar så länge sjukskrivningarna ligger på denna nivå.

Men inte fördelas väl flödena jämnt på alla distributörer? Kan ni se var i Sverige efterfrågan är som störst just nu?

Dels är de dagliga volymerna väldigt volatila, och vi ser mönster av att vissa geografier får mer volym än andra. Sedan finns det en skillnad på var det finns konkurrens. Tar du Norrland där vi just expanderat så får vi många spontanmejl där mottagarna är genuint glada för att de numera kan beställa varor och ha en smidig och hållbar tjänst som levererar till frukost, medan det i storstäderna finns fler tjänster som mottagarna kan välja mellan, och har vant sig vid. Å andra sidan upplever vi att man per person e-handlar mer om man bor på Södermalm än om man bor i glesbygd.

Early Bird har just nu en täckning på 93 procent av landet. Den 15 maj väntas företaget ha genomfört ytterligare en utrullning varpå man planerar att nå ut till 95 procent av landet.

LÄS ÄVEN: Den morgontidiga logistikdoldisen med 800 anställda

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!