Dollarstore har sålt giftiga varor – i flera år: ”Beklagar”

Kedjan medger brister och säger att nya rutiner införts.

Lågpriskedjan Dollarstore har ett giftigt problem. De har genom åren återkommande sålt varor innehållandes höga, eller mycket höga, halter av farliga ämnen. Det rapporterar Handelsnytt.

De har tittat på Kemikalieinspektionens granskningar, och anmälningar, av bolaget. Där framgår det att man bland annat hittat leksaker med för höga halter av bly, ftalater och klorparaffiner. Något som lett till böter på hundratusentals kronor för kedjan. Även vissa smycken och plastförpackningar har visat sig innehålla otillåtet höga mängder av giftiga ämnen.

Annons

Dollarstore hävdar att de vid tidigare inspektioner vidtagit, eller ska vidta åtgärder, för att detta inte ska ske. Men Kemikalieinspektionen ifrågasätter sanningshalten.

Kemikalieinspektionen är av uppfattningen att de åtgärder som utlovats inte varit tillräckliga, eller att de aldrig infriats. Företagets rutiner är mycket bristfälliga då även dokumentation som de är lagstadgade att inneha, inte finns eller kan hittas, skriver de.

Inspektören Karin Rumar varnar för att de skadliga ämnena kan leda till såväl cancer och leverskador som allergiska reaktioner som andningsproblem och exem hos de anställda. Men exakt hur det påverkat personalen hos kedjan vet man ej.

Av de riskvaror vi kontrollerar innehåller 10 till 30 procent av de testade varorna för höga halter kemikalier. Ofta kommer varorna från lågprisbutiker med import från Kina. Men e-handeln har ännu större brister. Framför allt dropshippingbutiker, som inte har eget lager utan varan skickas direkt från leverantör, och marknadsplatser som Amazon, Cdon och Wish, säger hon till tidningen.

"Varit otillräckliga"

Dollarstore själva medger att det funnits brister och säger att de direkt både säljstoppat och förstört de varor som uppgetts vara giftiga.

Först och främst så beklagar Dollarstore det inträffade och vi har sett över våra rutiner under 2023 för att det inte ska hända igen. Dollarstore ställer krav på sina leverantörer att efterleva europeisk lagstiftning. Dock har de processer för uppföljning och kvalitetssäkring varit otillräckliga. Dollarstore har fått och accepterat böter för artiklar som sålts under tidigare år kopplat till främst kemikalier, märkningskrav och produktsäkerhet, säger Märta Kuylenstierna, kvalitets- och hållbarhetschef på Dollarstore, i ett mail till Handelsnytt.

Hon säger även att nya rutiner införts sedan den nya ägaren, finska Tokmanni, tog över bolaget.

Bland annat har en kvalitets- och hållbarhetsenhet skapats och Dollarstore kommer att implementera ett kvalitetsarbete som baseras på det som vårt finska ägarföretag Tokmanni redan har arbetat med länge.

Annons

Annons