Dubbla smällar för Amazon – presidentkandidat till attack

USA går hårt åt e-handelstitanen.

Nyligen dömdes Amazon i Frankrike till en bot på 40 miljoner kronor för att ha använt sig av ”orimliga klausuler” i kontrakten med tredjepartssäljare. Och nu har man hamnat i skottlinjen igen.

Den amerikanska konkurrensmyndigheten FTC har inlett en undersökning för att ta reda på om företagets marknadsplats används på ett sätt som stryper konkurrens, enligt Bloomberg News.

Annons

Utredare från FTC ska enligt uppgift redan ha börjat intervjua tredjepartssäljare på plattformen och bland annat frågat om hur stor andel av försäljningen som kommer från Amazon.com jämfört med konkurrerande plattformar.

Enligt Bloomberg News ska intervjuerna ha utförts av jurister och en ekonom och varat i upp emot 90 minuter, vilket tyder på en omfattande utredning enligt en konkurrensexpert. Såväl FTC och Amazon har avböjt att kommentera uppgifterna.

Presidentkandidat till attack

Samtidigt som uppgifterna om FTC:s utredning bubblat upp till ytan påstår tre tunga senatorer från demokraterna, varav den ena är presidentkandidaten Elisabeth Warren, att Amazon duckat för sitt ansvar i de dödsolyckor som inträffat när bud kraschat i samband med att de levererat varor från Amazon.

I ett brev till Jeff Bezos, grundare och vd för Amazon, kräver de svar från e-handelstitanen i frågor som rör vad de anser är ett ”vilseledande system som är både orättvist och farligt” för såväl anställda som allmänheten. De menar att företaget inte vidtar tillräckliga säkerhetsåtgärder.

Krav på säkerhet

Amazon är den dominerande faktorn i den amerikanska e-handeln med runt 40 procent av marknadsandelarna på nätet och de har ett enormt logistiksystem, som de själva menar är helt i linje med lagen.

Vi tar ansvar för våra handlingar. Vi har också höga krav på säkerhet, omfattande försäkringar, konkurrenskraftiga löner, arbetstimmar och andra skyddsåtgärder för våra bud, kommenterar företaget enligt Buzzfeed News.

LÄS ÄVEN: Hon vill stycka upp Amazon i flera delar

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!