Dubblar priset under Black Week: ”Köp en – betala för två”

"Kan vänta till måndag om man inte vill slå till".

Black Week är igång med mängder av sänkta priser som följd. Men det finns också de aktörer som väljer att hantera shoppinghögtiden på ett annat sätt. En av dem är Röda Korset, som i år satsar på att dubbla priserna i samband med årets Black Friday.

Den som vill handla i organisationens gåvoshop får alltså räkna med en prisökning på 100 procent.

Annons

I år gör vi vår egen version av Black Week där vi dubblar priserna för att uppmärksamma att allt fler människor drabbas av väderrelaterade kriser och katastrofer, vilka blir fler och värre på grund av klimatförändringarna. I all sin enkelhet kan kampanjen förklaras som ”köp en, betala för två – hjälp dubbelt så många”, säger Per Westberg, insamlingschef på Röda Korset i Sverige, i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet är Röda Korsets ambition att erbjuda ett “hållbart alternativ till den konsumtionshets och rea-hysteri som råder under Black Week”. Organisationen kopplar Black Friday till överkonsumtion och tar upp att överkonsumtionen i sin tur påverkar klimatet negativt.

"Behöver tänka nytt"

Det i sin tur drabbar miljontals människor världen över och Röda Korset ser att det finns ett stort behov av pengar till humanitärt stöd.

Men leder inte högre priser till att färre väljer att handla, och att det på så sätt blir mindre pengar till välgörenhet? Vi kontaktade Röda Korset med vår fråga.

Bra fråga. Den möjligheten finns såklart och är något vi har vägt in. Samtidigt behöver vi tänka nytt och göra något annorlunda för att öka förståelsen kring hur vår överkonsumtion bidrar till klimatkrisen, skriver Björn Forsbeck, pressekreterare på Röda Korset i Sverige, i ett mejl till redaktionen.

Han berättar om olika projekt som Röda Korset genomför i syfte att anpassa samhällen till ett mer oförutsägbart klimat, och lyfter samtidigt vikten av en mer hållbar konsumtion.

Det vill vi uppmärksamma den här veckan, och om man inte vill slå till på vårt ”köp en, betala för två, hjälp dubbelt så många”-erbjudande kan man vänta till måndagen den 29 november då priserna kommer att gå tillbaka till det vanliga igen.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!