E-boken stod för en fjärdedel av försäljningen

E-böcker stod för nästan en fjärdedel av den amerikanska bokhandeln under förra året. Nu tror dock många att e-bokmarknaden i landet nått en platå och att man inte kommer att fortsätta se samma ökning de kommande åren.

Enligt en rapport från The Association of American Publishers, stod e-böcker för 22,5 procent av den totala försäljningen i USA under 2012. En ökning från de 17 procent som e-boken stod för under 2011.

Totalt uppgick intäkterna för den amerikanska bokbranschen till 7,1 miljarder för 2012, en ökning med 6,2 procent jämfört med föregående år. Av den summan stod e-boken för 1,54 miljarder dollar där kategorierna skönlitteratur, facklitteratur och religiösa böcker noterade den största ökningen.

Annons

Har nått en platå

Men nu verkar det vara stopp, i alla fall med den typen av tillväxt som det varit de senaste åren för e-boken. I samma rapport säger nämligen AAP att e-bokförsäljningen i landet avtagit de senaste tre åren och nu nått en platå.

Enligt vissa analytiker och återförsäljare så har även försäljningen av e-bokläsare minskat den senaste tiden. Men det kan nog även bero på att det dykt upp surfplattor som kan fylla fler funktioner än en läsplatta.

Men medan marknaden för e-böcker i USA blivit något mer mogen och mättad, väntar vi fortfarande på att den ska få sitt genomslag här i Sverige. Adlibris tror att 2013 kan bli året då försäljningen tar fart.

Källa: paidContent, TheVerge

Annons