E-handel för över 4 biljoner via Apple – fajten om App Store pågår

App Store är under attack.

Apple är just nu mitt i en stor legal fajt med Fortnite-skaparen Epic Games. Epic Games har stämt Apple och påstår att de har monopol via sin App Store och att de missbrukar sin ställning genom att bland annat ta ut en alldeles för saftig avgift på 30 procent på all försäljning som sker via apparna. Det finns dock flera undantag till den regeln, bland annat när det gäller fysiska varor och tjänster.

Parallellt med rättegången så har Apple nu släppt siffror kring sin App Store och den handel som sker via ekosystemet. Siffrorna har tagits fram av Analysis Group och visar på att en enorm mängd handel sker via App Store och alla appar där i.

Annons

Studien säger bland annat att det såldes för 643 miljarder dollar via App Store och dess appar under 2020. Det är alltså runt 5,3 biljoner kronor. Det inkluderar dock digital försäljning, fysisk försäljning, annonsering, prenumerationer och så vidare.

Kikar man bara på fysisk handel med varor och tjänster så uppskattas den globala omsättningen ligga runt 511 miljarder dollar, eller 4,2 biljoner kronor. Det är alltså majoriteten av försäljningen och av denna tar Apple inte 30 procent. Hela 90 procent av försäljningen via ekosystemet sägs ske externt och därmed vara av sådant slag att Apple inte tar ut en avgift, vilket vi gissar är det Apple vill framföra med undersökningen.

Handeln med fysiska varor och tjänster via App Store ska under 2020 växt med 24 procent jämfört med året innan.

De appar vi har förlitat oss på genom pandemin har förändrats på så många sätt - från matvaror som levereras hem till undervisningsverktyg för föräldrar och lärare till ett fantasifullt och ständigt växande universum av spel och underhållning. Resultatet är inte bara otroliga appar för användarna: det är jobb, det är möjligheter och det är otalig innovation som kommer att driva globala ekonomier under många år framöver, säger Apples vd Tim Cook i en kommentar till undersökningen.

Annons