E-handeln ökar snabbt bland äldre: “Oroande att de inte är trygga”

"Trots att det idag är väldigt säkert att e-handla".

Enligt en ny undersökning som Apotek Hjärtat beställt så är många äldre oroliga över att handla på nätet. Detta till trots så har Apotek Hjärtat samtidigt noterat att kunder över 65 år ökat med 31 procent i deras e-handel under det senaste året.

Den äldre delen av befolkningen verkar alltså till viss del e-handla samtidigt som de är lite rädda för det. Enligt undersökningen är många oroliga över hur man ska lämna tillbaka eller byta en vara. 84 procent av svenskarna i åldern 65-84 år sägs samtidigt e-handla.

Annons

Det är inte svårt att e-handla

Rädslan och oron ska inte stämma ur en okunskap att e-handla, vilket kanske är en fördom bland yngre. Endast 6 procent anger att de tycker att det är komplicerat att handla på nätet. Men att utföra “digitala returer“ är det hela 32 procent av de äldre som bävar inför. Apotek Hjärtat pekar här på att de förstås har fysiska butiker som löser det "problemet":

I vårt fall handlar det om att man kan lämna tillbaka e-handelsvaror på våra fysiska apotek och för andra aktörer kan det handla om annan typ av service, säger Christina Ericsson, e-handelschef på Apotek Hjärtat.

"Vi måste visa att det är säkert"

Den största rädslan är dock att någon ska stjäla ens kontouppgifter, något som 4 av 10 äldre oroar sig över.

När vardagslivet blir allt mer digitalt är det oroande att äldre personer inte känner sig tillräckligt trygga online, trots att det idag är väldigt säkert att e-handla. Ska våra seniorer kunna dra nytta av digitaliseringen måste vi visa att det idag är lika säkert att göra ärenden på nätet som att besöka en butik eller ett apotek, säger Christina Ericsson.

Annons