E-handeln omsatte 237 miljarder: “Stora andelar av köp i butik”

Hälften av alla inköp kommer vara e-handel 2030.

Svensk e-handel omsatte 237 miljarder kronor under fjolåret. Det rapporterar SVT som fått förhandssiffror från Nets stora årsrapport.

Den beräknade omsättningen ska i sin tur innebära en tillväxt för svensk e-handel med runt 10 procent förra året, jämfört med 2020 då siffran var 215 miljarder.

Annons

E-handeln tar ganska stora andelar av köp i butik. Så har det sett ut i flera år. Enligt en prognos som HUI har gjort kommer hälften av alla inköp 2030 vara genom e-handel, säger Nets e-handelsexpert Patrik Müller till SVT.

Det ska här nämnas att Nets, till skillnad från vissa andra e-handelsrapporter, även mäter resebranschen online. Och just reseförsäljningen ökade med hela 67 procent under fjolåret.

I princip allt resande ökade. Charter, flyg, hotell, tåg och kollektivtrafik, säger Patrik.

Nets har även pekat ut livsmedelsförsäljningen online som ett område som växte rejält under 2021. Livsmedel nådde en omsättning på nära 29 miljarder kronor, vilket ska vara en ökning med 18 procent jämfört med 2020.

SVT rapporterar 237 miljarder i varor men det ska vara varor, tjänster och resor. Något som Nets bekräftar och samtidigt noterar att just omsättningen för varor sjunkit något, medan tjänster och resor ökat.

Annons