E-handelsjätten kapar 5 procent av styrkan – hundratals får lämna

"Inte där vi vill vara".

Det tyska e-handelsbolaget meddelar under tisdagen att man tvingas till sparåtgärder och planerar att minska personalstyrkan. Exakt hur många som kommer att få lämna är ännu inte bestämt, men enligt ett uttalande från bolaget planerar man att göra personalnedskärningar med upp till 5 procent av arbetsstyrkan.

Nedskärningarna görs brett och kommer att beröra flera hundra av Zalandos 17 000 anställda, inklusive på senior ledningsnivå.

Annons

Vi har ännu inte full klarhet i vilka delar som kommer att drabbas. Men vi vet att våra logistikcenter, outletbutiker och vår kundvård, såväl som operativa roller i våra Zalando Studios, inte kommer att påverkas, skriver Zalandos två vd:ar, David Schneider och Robert Gentz, i ett gemensamt brev till de anställda.

Inte där vi vill vara

Zalando uppgav så sent som i somras att det inte fanns några planer på att minska arbetsstyrkan trots nedgången i e-handeln.

Men nu har även det tyska e-handelsbolaget fått ändra inställning och motiverar beslutet med att medvinden i samband med pandemin har avtagit och de makroekonomiska utmaningarna blivit allt tuffare.

När vi går in i 2023 kan vi konstatera att vi inte är där vi vill vara och som en följd av det behöver vi vidta mer beslutsamma åtgärder. Det här är ett väldigt svårt men nödvändigt steg för att rusta verksamheten för de utmaningar och möjligheter som framtiden bär med sig, skriver David Schneider och Robert Gentz.

Beslutet om planerade nedskärningarna kommer bara två veckor innan släppet av koncernens helårsresultat. Förhandlingar med facket har inletts.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!