Idag: E-handelsjätten öppnar stor kassalös butik

Tekniken skalar.

Vi har rapporterat om Amazons resa mot allt fler kassalösa butiker, där kunderna bara går in i butiken och tar sina varor och går ut. Det hela fungerar med hjälp av datorer, AI och kameror som ser vad kunderna plockar på sig.

Amazon har nu ett 20-tal av dessa butiker som går under namnet Amazon Go. Sedan den första butiken, som visades upp i början av 2018, så har många funderat över om tekniken kan skalas upp. Alla butiker hittills har nämligen varit relativt små och mest fungerat som en 7-eleven eller Pressbyrån, det vill säga närbutiker.

Annons

Nu meddelar bland annat Reuters att Amazon idag kommer att öppna Amazon Go Grocery, en ny typ av kassalös butik. Butiken kommer slå upp portarna idag i Seattle, Amazons hemstad, och den ska vara fem gånger så stor som en Amazon Go-butik. En utveckling som förstås tyder på att Amazon nu är redo att skala upp konceptet.

"Ett separat format"

Enligt The Verge som fått besöka den nya butiken, innan öppning, så ska den vara modellerad efter en Amazon Go butik, fast större. Den ska även innehålla ett mycket större utbud av varor. Amazon har till exempel tagit in flera produkter från sin dagligvarukedja Whole Foods. Amazon Go Grocery ska dock inte vara lika high-end som Whole Foods utan fokuserar på ett något billigare sortiment.

Den nya butiken ska vara runt 1000 kvadratmeter vilket kan jämföras med Amazons Go-butiker som ligger mellan 100-200 kvadratmeter. Det ska inte finnas några stora planera på expansion för det nya konceptet utan man testar sig just nu fram.

Detta är inte en större Amazon Go-butik. Det är ett separat format. Vi arbetade bakåt från det som utgör en lokal livsmedelsbutik. Hur stort det blir och hur snabbt det går får kunderna bestämma, säger Dilip Kumar, Amazons vp för fysisk handel, till The Verge.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!