E-handelsjättens nya superlager – vill locka in branschkollegor

"Kommer vara en nyckel för att konkurrera".

Footway Group, som äger 12 e-handelsbutiker, har bestämt sig för att centralisera verksamheten i Eskilstuna. Det ska ske i bolagets nyligen utbyggda distributionscenter på 48 000 kvadratmeter.

Nu förbereder vi automation och system för att standardiserat kunna hjälpa 100-tals e-handelsbutiker. I rådande marknad är det många e-handlare som efterfrågar hjälp med logistik, kundsupport och system för att kunna nå ut och konkurrera utanför Sverige. Vi har anpassat en stor del av vår verksamhet för att kunna hantera webbutiker som inte ägs av Footway Group och att nu även anpassa logistiken är otroligt spännande", säger Daniel Mühlbach, vd för Footway Group, i ett uttalande.

Annons

Flytten ska vara genomförd under det första kvartalet 2024 och ska minska kostnader med runt 30 miljoner kronor på årsbasis. Utöver den beräknar man även minska sina fraktkostnader med mellan 10 och 15 miljoner årligen.

E-handeln och retail i övrigt har haft ett par utmanande år som följd av pandemin och nu kriget i Ukraina, så även Footway Group. Vi har kämpat med utmaningar i försörjningskedjan, och sett en minskad efterfrågan och dessutom integration av verksamheter, säger Daniel Mühlbach.

Investerar 50 miljoner

Det blir dock ingen billig förändring. Flytten innebär nämligen kostnader "av engångskaraktär" på runt 30 miljoner. Och under de kommande två åren ska 50 miljoner investeras i lagersystem och automation.

Anläggningen kommer både att hantera logistiken åt Footways egna e-handelsbutiker och utomstående sådana.

Jag ser stor potential i att kunna erbjuda en standardiserad e-handelslösning som är enkel att integrera mot. Många mindre e-handlare kämpar med att outsourca delar av verksamheten som tex lager, kundsupport, marknadsföring med mera, säger Daniel Mühlbach och avslutar:

Ofta krävs att man är riktigt bra på det man outsourcar för att kunna beställa och följa upp. Vi vill paketera och standardisera tjänsterna så att det är enkelt att använda för små och medelstora e-handlare. En delad infrastruktur tror vi kommer vara en nyckel för att konkurrera internationellt med en lönsam e-handel.

Annons