E-Handelsresan började i studentlägenhet – nu omsätter hudvårdsbutiken 50 miljoner

Det svenska e-handelsbolaget Donna Beauty har sedan starten utmanat hudvårdsagenturernas hegemoni. Affärsidén? Att erbjuda samma exklusiva produkter som de fysiska skönhetssalongerna – men över nätet och till ett mycket lägre pris. Framgångsreceptet har tagit bolaget från att ha kontor i en studentlägenhet – till planer på att etablera sig över hela Norden. Det här är deras berättelse.  

2007 var Pamela Albuquerque och hennes klasskamrat Mikael Andersson mitt uppe i sina studier vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm när de plötsligt fick en snilleblixt. Pamela hade upptäckt hur svårt det var att ha råd med dyra hudvårdsprodukter som student – och under ett skolprojekt föddes tanken om att göra någonting åt det.

Vi hade som projekt i skolan att bygga upp en e-handel. Vi bestämde oss för att undersöka om andra också hade ett behov av billigare professionella hudvårdsprodukter, eftersom det var så dyra priser. Genom näthandeln uppenbarade sig en möjlighet att erbjuda en annan prisbild än de fysiska butikerna. Därefter var vi i gång, säger Pamela Albuquerque, medgrundare av Donna Beauty.

Lager i en studentlägenhet
E-hudvårdsbutikens första lagerlokal utgjordes blygsamt nog av en av studiekamraternas studentlägenheter i Kista. Men det var inte bara logistiken som var utmanande under företagets första dagar. De svenska hudvårdsagenturerna tittade inte direkt med blida ögon på den kaxiga e-handelsuppstickaren som ville sälja deras exklusiva märken till billigare priser.


I början hade vi stora utmaningar med att hitta leverantörer. Svenska agenturer är måna om sitt varumärke och ville inte riktigt samarbeta med återförsäljare som bara fanns på nätet, de såg helst att man hade en salong eller fysisk butik. Lösningen blev dels att stå på sig gentemot de svenska leverantörerna, dels att börja med parallellimport av samma märken som de fysiska butikerna erbjöd.

Vi fick mycket skit för det här i början, men vi arbetade hårt för att säkerställa att vi fick äkta produkter från agenturer i andra länder, säger Pamela Albuquerque.

I början av 00-talet kanske agenturerna kunde kosta på sig att ha synpunkter på unga entreprenörer som ville omkullkasta den rådande paradigmen med hjälp av ny teknologi. Men tiderna skulle snart förändras. E-handeln var här för att stanna – och det märktes inte minst på Donna Beautys exponentiella tillväxt.


Under andra eller tredje året hade vi en omsättning på 3 miljoner kronor. Sedan växte vi snabbt, omvandlade företaget från handelsbolag till aktiebolag och flyttade till en större lagerlokal i Solna. 2010 öppnade vi en fysisk butik på Rådmansgatan i Stockholm.

Framtidsplanen: Ta klivet ut i Norden
Öppningen av den fysiska skönhetssalongen gjorde att Donna Beauty kunde börja samarbeta mer med de svenska agenturerna, men företaget förlitar sig än i dag på parallellimport.

Klimatet i branschen och attityden till e-handel har förändrats mycket sedan vi slog upp portarna. I dag har agenturerna fått upp ögonen för att det inte går att utesluta e-handeln. Alla måste hänga med i utvecklingen. Sedan har vi på sätt och vis mött dem halvvägs genom att öppna vår salong. Vi inser självklart värdet i att kunden har någonstans att gå för att få god rådgivning när den ska handla en särskild hudvårdsprodukt, säger Pamela Albuquerque.

För tre år sedan omsatte e-hudvårdsbutiken 15 miljoner kronor. I år är omsättningen beräknad till 50 miljoner kronor. Donna Beautys framgångssaga är med andra ord ett faktum som branschen behöver förhålla sig till. Efter att snabbt ha tagit viktiga marknadsandelar på den svenska marknaden är framtidsplanen nu att etablera sig på samtliga nordiska marknader.

För att lyckas med det kommer vi antagligen att behöva ta in externt kapital, vilket vi inte har gjort tidigare. Med hjälp av externt kapital kan vi växa ännu snabbare när vi beger oss in på nya marknader, säger Pamela Albuquerque.

Bytte betallösning – fick fler konverteringar
Hos Svea – som sedan en tid tillbaka levererar betallösning åt Donna Beautys webbshop – är man övertygade om att det lyckade samarbetet till stor del kan tillskrivas deras personliga relation till kunden.

Det här är en e-handlare som alltid gör det där lilla extra för att deras kunder ska känna sig trygga med dem som leverantör, att man ska veta att man kan ställa frågor när som helst och att varorna man beställer levereras snabbt. Det här är värderingar som vi har gemensamt med varandra, säger Magdalena Caesar, ansvarig för betallösningar inom e-handel på Svea.

Hos Donna Beauty var det långt ifrån självklart att byta leverantör av betallösning. Men som i alla andra beslut gick företaget på resultat, snarare än magkänsla.

Vi var oroliga för att bytet till en annan betalleverantör skulle leda till sämre konverteringar. Men vi fick till och med bättre konvertering. Svea är en lyhörd samarbetspartner som verkligen har lyssnat på oss från dag ett. De har en snabb, flexibel och enkel kassalösning. Det är i dag en förutsättning för att skapa digitala avslut, säger Pamela Albuquerque.

Medgrundare av Donna Beauty, Pamela Albuquerque