E-handlare anmäls av IOGT-NTO, Systembolaget kan ligga bakom

Flera e-handlare har anmälts till ekobrottsmyndigheten av nykterhetsorganisationen IOGT-NTO. Det handlar totalt om 10 företag som säljer vin och sprit över nätet. Denna verksamhet är laglig då man följer vissa regler, enligt ett utslag ifrån EU-domstolen. Dessa e-handlare kallas ofta för vinklubbar. Folkhälsominister Maria Larsson säger följande gällande dessa företag:

"När det gäller vinklubbarna är ju sakförhållandet det att vi i EU-domstolen har fått ett utslag som innebär att det förbud som vi tidigare har haft mot import av alkohol av privatpersoner har fallit. Det innebär att de som vill importera som privatpersoner i dag och de leverantörer som finns har att rätta sig efter det regelverk som finns: Importen får inte ske till ungdomar under 20 år, man måste alltid betala svensk skatt och marknadsföringsreglerna måste följas." -källa

Annons

Den 10 november lämnade IOGT-NTO in sin anmälan och gick samtidigt ut till pressen något som givetvis genererade en hel del skriverier. SVT har även tagit upp det. IOGT-NTO:s anmälan påstår att dessa aktörer sysslar med detaljhandel av alkohol där Systembolaget innehar monopol.

Vad är då problemet med att en nykterhetsorganisation anmäler dessa företag. Gissningsvis gör de allt för att begränsa tillgängligheten av alkohol. En sak, som kanske inte direkt är ett problem, är att de i anmälan har slagit ihop seriösa e-handlare, som säljer fina viner, med företag som säljer vodka i bag-in-box förpackningar på 3 liter.

Peder Molin på Handlavin.se, en av de anmälda aktörerna, skriver att det är hemskt förnedrande att bli sammankopplad med dessa företag. Samtidigt undrar vi varför IOGT-NTO inte enbart anmälde de sidor som importerar billig sprit. Detta för att enklare få stöd i sin anmälan.

 

Ligger Systembolaget bakom allt

Peder har, på Handlavins blogg, undersökt hela resan kring denna anmälan och funnit kopplingar till Systembolaget. Ett annat företag, Antipodes Premium Wines AB, som står bakom två av de anmälda vinklubbarna är övertygade och skriver följande:

"Dessutom har IOGT-NTO samarbetat med Systembolaget när man har tagit fram anmälan. Detta strider mot förbudet av missbruk av dominerande ställning enligt konkurrenslagen, mot EU:s konkurrensregler och mot EU-fördragets regler om fri rörlighet. Antipodes avser därför att i närtid att anmäla tilltaget till Konkurrensverket och EU-kommissionen." -källa

Annons

Tyvärr tyder mycket på att dessa vinaktörer har rätt och att Systembolaget har varit involverade i denna anmälan. De har erkänt att de visste om den i förväg:

– Nykterhetsrörelsen har varit på det här länge och några dagar innan berättade de att de kände sig så trygga i det här att de kunde gå vidare med en anmälan. Vi har kontinuerlig kontakt med nykterhetsrörelsen i en lång rad frågor, säger Systembolagets presschef Lennart Agén.

 

Anmälan och pressmeddelanden ändras

Det visar sig att IOGT-NTO har brutit mot Personuppgiftslagen i sin anmälan, något som korrigerats efter påpekande. Systembolaget som snabbt publicerade ett pressmeddelande med rubriken "Olaglig internethandel med alkohol polisanmäld" fick sedan ändra detta till "Misstänkt olaglig" eftersom det uppenbarligen inte är fastställt ännu. Antipodes VD, Mark Majzner, hade följande kommentar till DN i fredags:

– Vi är Systembolagets största lagliga konkurrent. De vill stoppa oss för att själva kunna satsa på hemleveranser. Att Systembolaget som kommersiell aktör i praktiken använder IOGT-NTO som målvakt mot sina konkurrenter är inget annat än en skandal, säger Mark Majzner.

DN frågar även IOGT-NTO:s chefsjurist, Gazal Casselborg, om hon ser något problem med att en intresseorganisation har en tät dialog med ett företag som är en kommersiell aktör.

– Vi gillar Systembolaget. Vi samarbetar med dem i en rad frågor. Vi gillar alkoholmonopolet och det gör de också. Är det nån som ska bedriva handel med alkoholdrycker i Sverige så är det Systembolaget, säger Gazal Casselborg.

Det ska nämnas att IOGT-NTO använder samma advokatbyrå som Systembolaget.

Vi på Ehandel.se tycker det är skrämmande att IOGT-NTO ser ut att offra sina grundvärden för en kommersiell aktör som Systembolaget. Samtidigt undrar vi om detta är en större plan, ifrån Systembolagets sida, att försöka stänga ner dessa nätaktörer inför ett eget intåg på e-handelsmarknaden, något som kan bli aktuellt redan nästa år.

För att läsa mer om denna otrevliga resa, för de mindre vinimportörerna, rekommenderar vi Peder Molins inlägg på Handlavins blogg och DN:s artikel ifrån fredagen.

 

Annons