E-handlare bland de värst drabbade – ”mitt i en konkursstorm”

"Högsta på tio år".

Kreditupplysningsföretagen UC och Creditsafe sammanfattar idag konkursåret 2022. UC konstaterar att antalet konkurser under hösten 2022 har varit de högsta på tio år.

Creditsafe sammanfattar samtidigt helårets konkurser och konstaterar, precis som UC, att antalet accelererat under hösten:

Annons

Konkurserna har ökat kraftigt sedan sommaren och december blev inget undantag, där landar uppgången på 26 procent. Totalt gick 6 248 aktiebolag i konkurs 2022. Värsta drabbat är sporthallar, e-handlare, livsmedelsbutiker och bilverkstäder, skriver Creditsafe.

"En rad otrevliga överraskningar"

UC pekar även på att antalet nystartade bolag har minskat till den lägsta nivån på flera år.

Inför 2022 fanns en hög optimism, inte minst till följd av de rekordlåga konkurstalen under det gångna året och avlägsnandet av pandemirestriktioner. En ljus framtid spåddes för Sveriges entreprenörer och småföretagare, säger Johanna Blomé, ekonom på UC, och fortsätter:

Men dessvärre bjöd året istället på en rad otrevliga överraskningar som drabbade både svensk och global ekonomi. De marknadsmässiga kontrasterna mellan de första månaderna under 2022 och där vi står idag är stora - vilket vi direkt ser avspeglat i UCs statistik med ökat antal konkurser och lägre antal nystartade bolag.

"Extremt många varningssignaler"

Och båda kredituppslyningsföretagen tror nu att trenden kommer att fortsätta.

När vi summerar konkursåret 2022 befinner vi oss mitt i en konkursstorm. Prognosen är att konkurserna fortsätter öka under kommande år. Det finns många orsaker till detta, men framför allt ser vi att både betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden för företag inom högriskbranscher ökar. Många bolag som historiskt sett skulle gått i konkurs, överlevde under pandemin tack vare statligt stöd men med uppskjutna skatteskulder som kryper allt närmare. Lägg där till högre räntekostnader, höga el- och bränslepriser och en lågkonjunktur. Vi befinner oss i en osäker omvärld med extremt många varningssignaler, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

LÄS ÄVEN: Konkurskalas: Här är årets mest deppiga lista

Annons
Annons