E-handlare fixar exklusiva viner med crowdfunding

NakedWines är vinhandlaren på nätet som vill göra de mer exklusiva och dyra vinerna tillgängliga för alla vinälskare. Genom en fast månadskostnad kan sajtens kunder investera i oberoende vingårdar och får sen ta del av deras viner till grossistpris.

NakedWines.com har sin bas i Storbritannien och vill göra de lite mer exklusiva vinerna tillgängliga även för den vanliga människan. Deras affärsmodell gör det möjligt för vinälskaren att investera i oberoende vinproducenter från hela världen genom att betala 20 pund per månad.

I utbyte får de sen ta del av vingårdarnas exklusiva viner till grossistpris, något som enligt NakedWines är 40 till 60 procent av detaljhandelspriset.

Annons

– Vi jobbar för att göra rika människors viner överkomliga för vanliga människor. Genom att finansiera vinproducenter så att de kan fokusera på att göra bra vin, snarare än att sälja det, så gör vi det möjligt, säger Rowan Gormley, grundare och vd för NakedWines.com.

I slutet av förra året expanderade NakedWines även sin verksamhet till USA och Australien, och man har nu mer än 50 000 enskilda investerare i de båda länderna, och 150 000 investerare totalt.

10 miljoner dollar i riskkapital

Sedan starten 2008 har det investerats över 40 miljoner dollar i mer än 130 vinproducenter på fyra kontinenter tack vare företagets affärsmodell. Varje år levereras det nu 10 miljoner flaskor till konsumenter i USA, Storbritannien och Australien.

På NakedWines.com får kunderna även tillgång till mer än 500 000 konsumentrecensioner av olika viner, de kan dessutom kommunicera direkt med vinproducenterna.

– Vinmakare får inte det erkännande eller den belöning som de förtjänar, men vi vill se en förändring. I restaurangbranschen har enskilda kockar blivit mycket mer berömda än restaurangen. Vi vill hjälpa till att göra det samma sak för vinbranschen, säger Rowan Gormley.

Nyligen fick man 10 miljoner dollar i finansiering från aktieägaren WIV Wein International AG, en grupp av vinsäljande företag. Det är tredje investeringen Wein International har gjort i företaget och pengarna kommer att användas för att fortsätta expansionen i USA och Australien.

– Den här investeringen kommer verkligen hjälpa oss att öka kvaliteten på våra viner på ett sätt som våra kunder kommer att märka av, säger Rowan Gormley.

Källa: Internet Retailer

Annons

Annons