Search
Close this search box.
ANNONS

E-handlare med Payson blir av med kortbetalning

E-handlare med Payson blir av med kortbetalning
Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se

Dela artikeln:

Den populรคra betaltjรคnsten Payson skickade fรถrra fredagen ut ett mycket otrevligt mail till mรฅnga e-handlare. En policy-รคndring hade lett till att vissa e-handlare skulle fรถrlora sin kortbetalning. Tidsfristen var รคven obefintlig och mรถjligheten att ta emot kort skulle stoppas redan efterfรถljande mรฅndag. Detta mitt i semestertider.

ANNONS

Diskussionerna har gรฅtt varma den senasteย veckan bรฅde i vรฅrt forum och pรฅ nรคtet efter att Payson stรคngt av mรถjligheten fรถr mรฅnga e-handlare att ta emot kort. En fรถrรคndring som trรคdde i kraft i mรฅndags.

Utan nรฅgon fรถrvarning damp det ner ett mail hos mรฅnga e-handlare den 28 juni om att deras kortbetalning via Payson skulle sluta fungera den 1 juli.

Inte bara sexbutiker

Som vanligt nรคr banker, betaltjรคnster och kortfรถretag vill agera moraliska kompasser sรฅ ligger stort fokus pรฅ att fรฅ bort sexleksaker och andra sex-relaterade produkter.

- Payson har pรฅ oklara grunder bestรคmt sig fรถr att inte befatta sig med sexhjรคlpmedel. Det stรฅr dem som fristรฅende fรถretag fritt att gรถra sรฅ och det stรฅr oss konsumenter som ogillar moralism fritt att vรคlja bort dem som leverantรถr framรถver. Men det รคr absurt att tolka de egna reglerna pรฅ det sรคtt de gjort och รคn mer absurt att ge sina kunder mindre en tre dygn โ€“ varav tvรฅ helgdagar โ€“ att hitta en ny betalningslรถsning efter att villkoren fรถr den tjรคnst de kรถper plรถtsligt har รคndrats, skriver Frihetssmedjan, som tagit upp ett av fallen.

Men det var inte bara dessa produktkategorier som drabbades. ร„ven anonymiseringstjรคnster har รฅkt dit, vilket lyfts av bland annat Computer Sweden, dรคr Peter Sunde, grundare till IPredator uttalat sig hรถgst kritiskt:

โ€“ Efter allt som hรคnt med Prism den senaste tiden sรฅ kommer detta. Den hรคr typen av tjรคnster รคr ju till fรถr att mรคnniskor ska ha kvar rรคtten att slippa bli รถvervakade. Att man inte lรคngre kan betala med kort stรคller sรฅklart till det fรถr mรฅnga som vill anvรคnda de hรคr tjรคnsterna.

Peter Sunde รคr รคven รถvertygad om att det รคr kortfรถretagen som direkt eller indirekt pressat Payson till att stรคnga av diverse olika tjรคnster, precis som i fallet dรคr WikiLeaks fick sina donationer via kortbetalning stoppade.

Payson tysta som mรถss

Betalleverantรถren Payson har samtidigt varit tysta som mรถss den senaste tiden. De verkar kรถra locket pรฅ och hoppas pรฅ att denna lilla fadรคs blรฅser รถver. En hรถgst otransparent teknik som inte brukar fungera speciellt bra pรฅ Internet.

Payson har dock svarat flera e-handlare som mailat dem gรคllande fรถrรคndringen. Men nรฅgra konkreta svar pรฅ frรฅgor verkar ingen ha fรฅtt.

- Vi kan tyvรคrr inte gรฅ nรคrmare in pรฅ kriterierna dรฅ det รคr ett antal parametrar som spelar in. Detta gรคller dessutom den integrerade lรถsningen, skriver Payson, enligt en pรฅstridig e-handlare i forumet.

En av de jobbigare frรฅgorna handlar om att Payson i sina egna villkor specificerar att villkorsรคndringar skall aviseras minst 14 dagar i fรถrvรคg. Nรฅgot som inte fรถljts i detta fall dรคr e-handlare hade en helg pรฅ sig att hitta en ny lรถsning.

Dรฅlig kommunikation

Vissa e-handlare meddelar รคven att de aldrig fรฅtt beskedet om den stundande avstรคngningen:

- Vi fick inget som helst meddelande av Payson innan dom stรคngde av betalningsmรถjligheten fรถr oss. Fรถrlorar ju massor med pengar pรฅ detta, skriver en arg e-handlare i forumet.

Ehandel.se skickade en handfull frรฅgor om denna hรคndelse till Payson i mรฅndags, men har i skrivande stund inte fรฅtt nรฅgot svar.

Att nรฅgon pressat Payson till denna utrensning av kortbetalning hos vissa e-handlare รคr nog ganska klart. Vem eller vilka som stรฅr bakom รคr oklart men Visa och MasterCard รคr de primรคrt misstรคnkta. Visa Europa skall dock fรถrnekat all inblandning till Computer Sweden.

Paysons hanterande av hรคndelsen รคr dock under all kritik. Att skicka ut ett mail pรฅ en fredag mitt i semestertider om kritiska fรถrรคndringar i en betaltjรคnst, med en tidsfrist รถver en helg, รคr det ingen som kan fรถrsvara. E-handlarnas fรถrtroende fรถr Payson รคr nu mycket lรฅgt och flera รถvervรคger att lรคmna fรถretagets tjรคnster, รคven de som inte drabbats av utrensningen.

Dela artikeln: