E-handlare rustar upp för en osäker framtid

Ebolavirusets framfart har spridit sig från Afrika till hela världen. När det första fallet blev känt i USA var det inte bara i media det tog fart, utan även hos e-handlarna. Bland annat Overstock.com såg en rejäl ökning av trafik och sökningar relaterade till beredskapsprodukter.

När den amerikanska e-handlaren Overstock.com, som säljer allt från solglasögon till sängmöbler, introducerade kryptovalutan Bitcoin som betalmedel i butiken, såldes det redan första dagen varor till ett värde av 130 000 dollar i den virtuella valutan.

Men det är inte bara Bitcoin som får folk till att shoppa på Overstock, Ebolavirusets spridning har också gjort sitt. När det första Ebola-fallet i USA blev känt för några veckor sedan märktes det tydligt på sajten.

Annons

– Det har varit nästan en tredubbling av trafiken och sökningar relaterade till beredskapsprodukter. Det här är något som folk funderar på, så vi såg till att skapa några extra erbjudanden, säger företagets vd, Patrick Byrne.

Tredubblat lagret

Overstock erbjuder nu sina Club O-medlemmar 15 procent på alla typer av beredskapsprodukter. Medlemskapet kostar drygt 20 dollar per år men är gratis första året samt för studenter och militär personal.

För att möta den ökade efterfrågan har man också tredubblat sitt lager med den här typen av produkter. Byrne säger att han själv oroar sig för saker som naturkatastrofer, pandemier eller en ekonomisk kollaps.

– Vi vill inte vara med och skapa panik, men vi vet att människor tänker på det här bara genom att kolla på vår egen trafik. Jag tror att samhället skulle vara mer robust och mindre ömtåligt, om varje hushåll kunde ta hand om sig själv i 30 dagar, säger Patrick Byrne.Källa: Press, IR

Annons