E-handlare slår ett slag för lokalt och närodlat

Overstock.com vill effektivisera processen från jord till bord och se till att kunder får tillgång till närodlat mat. Med Farmers Market, en ny avdelning på sajten, kan kunder botanisera bland handplockade produkter från lokala lantbrukare och få dem hela vägen hem till dörren.

Overstock.com, den amerikanska e-handlaren som säljer allt från solglasögon till sängmöbler, såg en rejäl ökning av trafik och sökningar relaterade till beredskapsprodukter när ebolaviruset letade sig innanför landsgränsen.

Men det är inte bara beredskapsprodukter och Bitcoin-betalningar som ligger företagets vd, Patrick M. Byrne, varmt om hjärtat. Han vurmar även en hel del för närodlat och lokalt producerade produkter.

Annons

Därför har man nu lanserat en ny avdelning på sajten, Farmers Market. Här kan kunder botanisera bland handplockade produkter från lokala lantbrukare för hemleverans.

– Vi integrerar små gårdar och lokalt jordbruk med vår teknik så att konsumenterna i närområdet kan köpa deras varor och ordna leverans via Overstock. Vi vill effektivisera processen från jord till bord för att ge alla tillgång till hälsosam mat som levereras hem till dörren, säger Patrick M. Byrne.

Ska utökas snabbt

Med Farmers Market hoppas e-handlaren ge Amazon och Google en match, men med ett lite annorlunda tillvägagångssätt. Overstocks dagligvaruhandel är inte tänkt att ta hand om alla shoppingbehov, så kunder kommer inte att få sin broccoli levererad tillsammans med blöjorna.

Istället handlar det om att koppla ihop sina kunder med lokala lantbrukare som kan erbjuda hemleverans av säsongsbetonad och hälsosam mat som odlas i deras närområde. Lantbrukarna själva står för leveransen medan Overstock står för teknik, kundservice och fakturering.

Varken kunder eller leverantören betalar en fast avgift för att ta del av tjänsten, men Overstock tar inte oväntat procent på försäljningen.

Idag når Overstock 20 procent av USA:s befolkning med Farmers Market, en siffra som ska öka snabbt. Redan i slutet av året hoppas Patrick M. Byrne att 70 procent av befolkningen ska ha tillgång till lokalt odlad mat från Overstock.Källor: Press, The Verge

Annons
Annons