E-handlare utlyser belöning till gripande av bedragare

Nätbutiken Elot.se utlyste idag en belöning på 10 000 kronor till den person som hjälper dem att fånga in en seriebedragare som kostat dem mycket pengar.

Vi har under lång tid rapporterat om hur e-handlare ofta utsätts för bedrägerier och där Polisen sällan hjälper till. Detta fastän dessa bedragare ofta är involverade i fler och förmodligen allvarligare brott. Samtidigt som Polisen sparkar in dörrar hos farliga fildelare står e-handlare utan större hjälp ifrån samhället.

En e-handlare som uppenbarligen fått nog är Elot som säljer belysning och elprodukter på nätet. De har nu utlyst en belöning på 10 000 kronor till den som hjälper till att gripa en bedragare som gäckat nätbutiken under lång tid, och lurat dem på en massa pengar.

Annons

Ett paket med skräp

Elot har nämligen skickat ut en bedräglig beställning och paketet, som är fullt med skräp, väntas idag nå ett utlämningställe i Göteborg. Den som hjälper till att spana och ringa Polisen vid uthämtandet kan bli 10 000 kronor rikare.

Vi kontaktade Jon Schvili på Elot, som tydligen jobbat som Polis tidigare, och frågade om bedrägerier är ett stort problem i deras bransch.

- Vi har nog varit relativt förskonade mot bedrägerier, inte minst för att vi infört flera säkerhetsrutiner. Men eftersom varje bedrägeriorder ligger på mellan 10.000 och 15.000 kr drar det snabbt iväg. Vi klarar inte många sådana med vår marginal, säger Jon Schvili.

Varuvärdet på den försändelse som just nu letar sig fram i Göteborg ligger också på 15 000 kronor, det vill säga om varorna inte varit utbytta mot skräp.

Saknar fungerande id-kontroll

Annons

Vilket är då det största problemet när det kommer till e-handelsbädregier? Jon riktar blickarna mot Posten som han tycker borde göra mer.

- Den största frustration är mot Posten som inte har en fungerande id-kontroll. Vem som helt kan med vilken legitimation som helst beställa och hämta ut varorna. Det spelar ingen roll att vi skickar till folkbokföringsadressen när sms-aviseringen går till bedragaren som kommit över "beställarens" id-kort, säger Jon.

Polisen skulle givetvis också kunna göra mer, men Jon som själv varit Polis i åtta år är insatt i utredarnas utmaningar. De ska ha ett inflöde på tiotusentals bedrägerianmälningar varje år och organisationen sägs vara inneffektiv och med begränsade resurser. Men att fånga in dessa nätbedragare skulle förmodligen leda till fler lösta brott.

Kan nysta upp fler brott

- I det här fallet är det bevisligen en aktiv bedragare och ett gripande av honom/dem skulle säkerligen nysta upp flera andra liknade brott, inte minst genom husrannsakningar, IP-spårning etc, säger Jon.

Elot har alltså nu valt en annan, mer primitiv, metod för att fånga bedragaren. Insatsen är samtidigt ett försök att lyfta frågan kring e-handelsbedrägerier.

- Aktionen kom till av en frustration, lika mycket för att skapa debatt som för att lösa det aktuella brottet, säger Jon Schvili.

Mer information om Elots försök att fånga den gäckande bedragaren finner ni på deras hemsida. Polisen är inte inblandade men ska vara informerad om insatsen. Aktionen diskuteras även här i vårt forum.

Annons