E-handlaren anklagas för idéstöld av jobbsökande

"Sårad och trött".

Förra veckan kom rakhyvelsmärket Estrid med glada nyheter. Bolaget hade fyllt kassan med 150 miljoner kronor och värderats till till över en miljard kronor. Man berättade även gladeligen att bolaget har, under sin korta tid, redan fått in över 5000 jobbansökningar. Nu anklagas företaget för idéstöld.

LÄS ÄVEN: Vass miljardvärdering: ”Bland de snabbaste i svensk historia”

Annons

Enligt tidningen Resumé ska rakhyvelsmärket ha använt sig av idéer, som minst sju jobbsökande kreatörer ska ha lämnat som arbetsprover, i sin marknadsföring.

Formgivarna sökte helt enkelt jobb på Estrid och lämnade arbetsprover i samband med detta. De arbetssökande hörde inte något från företaget efter detta, men såg att deras idéer användes i Estrids marknadsföring.

En av dessa personer ska ha lämnat in en idé med passande förpackningsdesign, och två månader efter att kreatören sökt tjänst på Estrid hittade den sitt projekt till försäljning på företagets sajt. En annan kreatör, som inte fick jobbet som grafisk designer på Estrid, ska ha hittat sitt arbetsprov tre månader senare i en av Estrids Facebookannonser.

Jag kände mig mest sårad och trött. Trött på att min kreativitet och mina idéer inte tas på allvar, säger en av formgivarna till Resumé.

Expressen hörde av sig till Estrid som då nekade till allt. Men efter att fallet uppmärksammades i media har rakhyvelsföretaget ändrat sin rekryteringsprocess. Nu ska arbetssökande till Estrid lämna arbetsprover för fiktiva case istället, och inte utgå ifrån Estrid.

LÄS UPPFÖLJNINGEN: Estrid om de påstådda stölderna: ”Många är återkommande”

Annons