E-handlaren anklagas för skräckmiljö: ”Kränkningar och hot”

"Kände sig nedtryckta".

Gudrun Sjödén gör succé i e-handeln och är faktiskt landets tionde högst värderade bolag i branschen. Förra året var de nära att pricka miljarden och gjorde en vinst på drygt 110 miljoner.

Men i en granskning i Expressen säger flera tidigare anställda att arbetsmiljön inte varit trivsam. Tidigare HR-chefen, Göran Sandström, skräder inte orden.

Annons

Gudrun Sjödéns huvudkontor var under min tid en arbetsplats med extremt dålig psykosocial arbetsmiljö. Mobbning, kränkningar, trakasserier och hot skedde i princip på daglig basis, säger han till tidningen.

Det rapporteras om nedlåtande och ålderdomlig jargong, hård kritik i mötesrummen och anställda som mådde dåligt.

Under ett och ett halvt år var det minst ett par anställda i veckan som jag hade samtal med som kände sig nedtryckta av Gudruns och vd:n Annies ledarskap. Det var systematisk, säger Göran Sandström.

"Det stämmer"

Gudrun Sjödén själv ska ha kommenterat medarbetares kroppar och även ha bett en medarbetare att tala tydligare på grund av att hon är svart.

Det stämmer, det har jag sagt. Jag tycker att det är svårt att avläsa mörka människor, det är inte lika givet som att avläsa en vanlig svensk, säger Gudrun Sjödén till tidningen.

Bolagets vd, Ann Adelsson, säger att man i dag har ett annat arbete kring arbetsmiljön på bolaget och bland annat har medarbetarrepresentanter i en kommitté.

Annons