ANNONS

E-handlaren anmäler - vill se höga böter: "Våra konkurrenter fuskar"

FV: Einar Øgrey Brandsdal, Johan Ohlsson och Tom Thörnblom
"Har en pågående insats".

Flera svenska e-handlare tycks fortfarande använda Google Automated Discounts (GAD) – trots att Konsumentverket nu har slagit fast att det lägsta priset de senaste 30 dagarna måste användas som jämförelsepris i kampanjer.

Det tidigare lägsta priset ska utgöra det lägsta pris som näringsidkaren har tillämpat för produkten under de senaste 30 dagarna, vilket inkluderar prisnedsättningarna som marknadsförts via Google Shopping. Det är företagets ansvar att säkerställa att den marknadsföringsmetod företaget använder följer gällande lagstiftning. Kan företaget själva inte garantera detta ska man inte använda metoden, så formulerar Konsumentverket det på sin hemsida.

Skönhetsjätten Lyko var en av de aktörer som använde GAD tidigt. Kommunikationschefen Tom Thörnblom säger nu att bolaget välkomnar Konsumentverkets vägledning:

Vi välkomnar svenska konsumentverkets förtydligande kring Google Automated Discounts, och kommer att följa deras riktlinjer, säger han till Ehandel.se.

ANNONS

Han fortsätter med att uttrycka att han tycker att det är "positivt att det nu klargörs hur priskommunikation ska ske", för att det ger företag möjlighet att konkurrera på lika villkor.

Vi anser att det är avgörande att samma villkor gäller för samtliga aktörer, oavsett storlek eller kanal, fortsätter han.

Men samtidigt, i en intervju med Breakit, säger Tom Thörnblom att Lyko med stor sannolikhet kommer att använda GAD i någon form:

Gällande GAD kommer vi sannolikt gå upp igen i någon form, men vi får se vad som är möjligt inom ramen marknadsföringslagen och med korrekt jämförelsepris. Omfattningen med mera får vi analysera.

Lyko är inte ensamma. Trots myndighetens tydliga riktlinjer om att endast det lägsta 30-dagarspris får användas som jämförelsepris, har företag fortsatt använda GAD och visat priser som inte överensstämmer med reglerna.

Enligt Prisinformationslagen är det nämligen inte tillåtet att visa ordinarie priser eller tidigare kampanjpriser vid nedsatt pris – om det lägsta 30-dagarspriset är lägre.

Men frågan kvarstår: Vem ser till att lagen faktiskt efterlevs?

När Ehandel.se frågar Konsumentverket hur tillsynen ska genomföras – och om myndigheten har möjlighet att följa upp priser som tidigare visats via Google Shopping – blir svaret försiktigt:

Vi har en pågående insats kring prisinformation som löper under våren. Vi granskar prisinformation både via digitala verktyg och manuellt, säger Johan Ohlsson på Konsumentverket.

Hos Brandsdal Group, som bland annat driver Cocopanda, växer frustrationen över att konkurrenter fortsätter använda GAD på sätt som företaget menar är direkt vilseledande.

Konsumentverket har varit väldigt tydliga med att det lägsta priset ska gälla i kampanjer, även vid användning av GAD (Google Ads). Trots att Konsumentverket har klargjort hur detta ska tillämpas, ser vi att våra konkurrenter fortsätter att använda sig av GAD utan att ta hänsyn till de låga priserna som har visats via GAD, säger Einar Øgrey Brandsdal, medgrundare och affärsutvecklare på Brandsdal Group, till Ehandel.se.

Brandsdal Group har sammanställt dokumentation kring hur konkurrenter använt GAD och hanterat prisuppgifter, inklusive lägsta 30-dagarspris, och har nu lämnat in materialet till myndigheten. Företaget kräver att KO vidtar åtgärder.

Vi har idag skickat in omfattande dokumentation till Konsumentverket som visar hur våra konkurrenter fuskar och vilseleder sina kunder, även efter att Konsumentverket tydligt har kommunicerat regelverket.

Att ägna sig åt fusk och vilseledande marknadsföring bör inte löna sig. Därför räknar vi med att Konsumentverket nu kommer att bötfälla ett antal aktörer som idag bedriver fusk och använder felaktiga tidigare priser.

Einar Øgrey Brandsdal tillägger:

Vi skulle inte bli förvånade om bötesbeloppen kan uppgå till 5 procent av årsomsättningen och därmed bli de högsta böter som hittills har utdelats till enskilda e-handelsaktörer.

Thomas Grabe, vd på Bangerhead, menar att det verkliga problemet är större än enskilda regelöverträdelser.

Google använder sin särställning som gatekeeper till att introducera mekanismer som urholkar pristransparens för konsumenten, säger han till Breakit.

Han tror att vissa e-handlare kommer att försöka tänja på reglerna, trots Konsumentverkets besked.

Det hänger på hur angelägna Konsumentverket är att statuera exempel. Det krävs mycket för att det ska bli kännbara påföljder, så i det avseendet är det här tämligen uddlöst.

Samtidigt som Konsumentverket alltså upprepar att reglerna gäller, saknas tydliga svar på hur tillsynen faktiskt kommer att gå till i praktiken. Ingen information har getts om vilka verktyg som används för att identifiera överträdelser – eller vilka sanktioner som kan bli aktuella.

Medan myndigheten utreder och branschen inväntar ytterligare vägledning, fortsätter GAD att snurra i kulisserna. Och frågan kvarstår: vem kommer att stå till svars – och när?

ANNONS
Izabella Borowska
izabella@ehandel.se