E-handlaren på kollisionskurs med Folksam: ”Väldigt allvarliga”

Blir av med rekommendation.

Cykelhjälmen Hövding, som utlöses likt en krockkudde, har stött på patrull. Enligt tyska krocktester, vid statliga testinstitutet BaST, ska hjälmen inte hunnit blåsas upp vid krock med bil, som färdades 40 kilometer i timmen.

Det i sin tur har fått Folksam att dra tillbaka sin rekommendation av Hövding.

Annons

Vi har tidigare märkt Hövding med ”Bra val”. Men nu känner vi att vi lurar våra kunder att de tror att de har ett fullgott skydd när de egentligen inte är skyddade i en kollision mot bil i högre hastigheter, säger Helena Stigson, forskare på Folksam, till TT.

Folksam själva ville utföra liknande tester, men säger att de då har fått nobben av hjälmbolaget, tillika e-handlaren.

Huvudskyddet behöver förstå att en krock sker, och vi fick svaret att det inte kommer att fungera i de hastigheterna, säger Helena Stigson.

"Måste titta på g-kraften"

Hövding i sin tur tycker att Folksam tagit ett felaktigt beslut. Sofia Svensson, vd på Hövding, säger att Hövding presterar lika bra i dag som igår i Folksams egna tester. Samt att fem oberoende testinstanser visar att de har en säker produkt. Hon menar också att inte heller traditionella cykelhjälmar fungerar när hastigheterna höjs.

Även om hjälmen sitter på huvudet måste man titta på g-kraften mot hjärnan för att se om det är relevant. Hela branschen behöver göra en utveckling för att kunna möta den typen av sällanolyckor som trots allt är väldigt allvarliga, säger Sofia Svensson.

Folksam säger dock att man inte ska slänga sin Hövding, om man har en. Och att användaren bara ska känna till att den inte kommer att skydda i alla situationer. Man kommer även att justera sin egen testmetod och ta höjd för hårdare kollisioner.

Annons