E-handlaren ställer om – hjälper vården och räddar jobben

Allt föll, då dök en unik möjlighet upp.

Coronapandemin har slagit mot många handlare och en av de som verkligen fått känna på det är e-handlaren Rollup-Kungen, som återfinns i Karlshamn.

Men mitt i eländet hittade man en möjlighet att få snurr på verksamheten igen och samtidigt bidra med samhällsnytta. Man ställer nu nämligen om hela sin produktion från rollups och banderoller till engångsförkläden i plast till vården.

Annons

Det gick väldigt snabbt. Arbetet påbörjades i slutet på förra veckan när vi fick kontakt med Region Blekinge och sen har vi via kontakter fått tag på godkänt material och maskiner för att slutmontera ärmarna. Sen har vi sedan ett par år tillbaka ett automatiskt skärbord, så för vår del var det ett enkelt beslut att ta eftersom vi hade majoriteten av maskinerna och en produktionsanläggning som normalt går på högvarv denna period, men där orderingången nu varit väldigt låg på grund av rådande situation, berättar Axel Hermansson, vd på Rollup-Kungen, för Ehandel.

Omställningen blåser ordentligt med nytt liv i företaget, som nu undersöker hur man ska kunna producera förkläden dygnet runt. Den kan till och med leda till nyanställningar.

Det är inte alls omöjligt. Vi har som alla andra kortidspermitterat all personal, men vi räknar med att häva det under påskhelgen. Vårt syfte är att täcka kostnaderna för löner och materialinköp och sen får vi se om vi reder ut det på ordinarie personer. Vi är totalt 15 anställda som alla ställer om till det nya arbetet.

Vad händer med den ordinarie produktionen?

Den håller vi igång, men den är ungefär 20-30 procent av vad den borde vara, så den kan vi hålla igång dagtid ett par timmar. Den kommer inte att påverkas.

Vad innebär den här omställningen för företaget i stort?

Att vi tryggar våra anställningar och vår egen framtid. Nu är det ingen som vet i dagsläget hur det blir, men vi tror inte att vår produktion hade kunnat återhämta sig förrän till hösten. Och även om vi har kortidspermitterat hade vi nog även varit tvungna att göra oss av med ett antal anställda annars. Nu undviker vi det och att samtidigt kunna kombinera det med att ta ett samhällsansvar känns fantastiskt bra.

"Får vara mitt i smeten"

Man arbetar nu med att ta fram skift för att kunna genomföra dygnet runt-produktion från och med nästa vecka. Och Axel var inte sen att själv rycka in.

Annons

Jag har redan ställt upp på att jag får ta något eller några nattpass, då de är svårast att täcka, säger han med stort engagemang i rösten.

Det kanske till och med blir riktigt roligt det här?

Det tror jag absolut, det tänker jag också. Man får vara mitt i smeten. Sen har personalen varit väldigt engagerad i detta och bara på två-tre dagar ändrat om allt från produktionsanläggning till tester. Personalen har verkligen varit en stor del i att vi har kunnat genomföra det här.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!