E-handlaren tvingas böta en miljon – efter myndighetens larm

"Sålts i många tusen exemplar".

Jollyroom sålde en snorkelmask vid namn Scuba Gear som enligt Konsumentverket saknade förutsättningar för en CE-märkning.

Den ansågs alltså vara felkonstruerad och då Jollyroom hade den i sortimentet så tog myndigheten e-handlaren till Förvaltingsrätten. De krävde att Jollyroom skulle betala en sanktionsavgift på en miljon kronor.

Annons

Jollyroom har sålt snorkelmasken utan att kontrollera att tillverkaren försäkrat sig om att masken är säker att använda. Dessutom har snorkelmasken sålts i många tusen exemplar under flera år och det är en produkt som är populär hos barn, säger Elisabeth Andréasson, jurist på Konsumentverket, sa Elisabeth Andréasson, jurist på Konsumentverket, i maj förra året.

Nu har Förvaltningsrätten meddelat sitt beslut och de går på Konsumentverkets linje, rapporterar DI.se. Det blir en sanktionsavgift på just en miljon kronor.

De anser försäljningen av snorkelmasken var en allvarlig överträdelse. Man noterar också att Jollyroom uppmanades att återkalla masken i december 2022, men att de gjorde så först i februari 2023.

Ehandel söker Jollyroom.

Annons