E-handlarens rekord – donerade 36 ton mat i ett svep

Ska hjälpa människor i ekonomisk utsatthet.

När Mathem flyttade ut från sitt gamla lager och in i det nya var det en hel del varor som inte fick följa med. Istället donerades de till Matmissionen, där människor i ekonomisk utsatthet kan handla varor för en tredjedel av det ordinarie priset.

Totalt handlade det om 360 pallar med hela 36 ton mat och andra produkter. Den största enskilda donationen som Matmissionen tagit emot någonsin.

Annons

Att alla inte har en inkomst som räcker till mat under hela månaden är en allvarlig brist i välfärdssamhället och inte hållbart överhuvudtaget. Vi är genuint tacksamma för samarbetet med Matmissionen, som möjliggör för oss att både minska vårt eget svinn och hjälpa människor som kämpar under svåra ekonomiska förhållanden, säger Julia Lindberg, sortiments- och inköpsdirektör på Mathem, i ett uttalande.

Det rörde sig om 6 500 olika artiklar som donerades. Bland annat 1 300 juicepaket, 45 kilo köttfärs, över 2 000 bananer och apelsiner samt 770 chokladkakor.

Vi är oerhört tacksamma över donationen från Mathem. Den sociala och ekonomiska utsattheten är påtagligt i hela landet och med hjälp av donationer som denna kan vi underlätta tillvaron för människor som verkligen lever på marginalen. Kämpar man med sin ekonomi kan man ansöka om medlemskap hos oss och kan då få möjlighet att köpa matvaror till ett mycket förmånligt pris, säger Simon Stegrud, enhetschef och partneransvarig på Matmissionen, Stockholms Stadsmission.

"Positiv bieffekt"

Matmissionen har i dag åtta butiker i landet. Fem i Stockholms län, en i Malmö och tv å i Göteborg. Vad som säljs beror på vilka donationer som mottagits.

Att vi även bidrar till ett minskat matsvinn är ju förstås en väldigt positiv bieffekt av att hjälpa människor i ekonomisk utsatthet. Matsvinnet består till stor del av produkter som inte längre kan säljas på de vanliga livsmedelsbutikerna. Det kan handla om varor som blivit feltryckta, kantstötta eller har kort tid kvar till bäst före-datumet, säger Simon Stegrud.

Annons