E-handlarna rasar över lagförslag: “Maffiaverksamhet”

Går dagligvaruhandelns ärenden?

Det pågår ett krig i Norge kring näthandeln med snus. Ett förslag ligger nämligen på bordet som skulle kunna innebära att e-handeln med snus blir helt olaglig i landet. Den norska nätbutiken Snus365 ser förslaget som en stor present till dagligvaruhandlarna i landet, som då kommer slippa konkurrensen från nätet. Snus kommer nämligen fortsatt att gå att säljas i fysiska butiker.

Om Stortinget går med på Kjerkols förbud ger det ett massivt presentpaket till de tre största dagligvarujättarna, som då får kontrollera hela marknaden, säger Adrian Huer, marknadschef på webbbutiken Snus365, till vår systersajt Ehandel.com.

Annons

De som drabbas hårdast är dock svenska Haypp Group som driver Norges största nätbutik för snus, Snushjem.no. Markus Lindblad, från Haypp Group, ser förslaget som direkt riktad mot dem och kallar det ett "Lex Snushjem.no".

Av Norges cirka 680 000 snusare köper 150 000 personer snus av oss. Under de senaste 12 månaderna har vi genomfört 800 000 ålderskontroller. Under året har vi fått ett klagomål om att produkter som säljs av oss har kommit i händerna på minderåriga, detta via ett stulet paket, säger Markus Lindblad.

Markus tycker också att Virke, norska motsvarigheten till Svensk Handel, går dagligvaruhandelns ärenden i detta fallet via deras intresseorganisation Norgesgruppen.

Vi ser detta inspel till hälso- och omsorgsnämnden som en bekräftelse på att Virke verkar som Norgesgruppens maffiaverksamhet för att minska konkurrensen inom norsk dagligvaruhandel, skriver Lindblad i ett uttalande.

Just ålderskontroller sägs vara en av anledningarna till lagförslaget men båda nätaktörerna hävdar att det är bättre kontroll via dem än hos dagligvaruhandlarna. Man sågar samtidigt flera delar av lagförslaget som bland annat ska ha tagits fram eftersom folk under 18 år sägs kunna beställa snus via nätet.

Alla våra kunder måste verifiera sig med BankID och genom detta gör vi en ålderskontroll. På alla kunder. Alltså samma krav som vid tagande av bolån eller lämnande av deklarationen. Kan dagligvarubranschen säga detsamma? Det är chockerande att hälsoministern skriver detta, säger Adrian Huer.

Både Snus365 och Snushjem säger sig vara väldigt noga med ålderskontrollerna.

Snarare än att förbjuda försäljning av snus på nätet borde det snarare vara förbjudet att sälja snus i butiker, kiosker och bensinstationer. Vi har 100 procents ålderskontroll, och endast 7 procent av våra kunder är mellan 18-24 år, säger Adrian Huer.

Annons

Lagförslaget är nu på remiss och ska röstas om i Stortinget den 2 juni. E-handlarna får inte vara med i remissrundan på grund av att Norge har förbundit sig att inte låta norsk lag påverkas av tobaksindustrin.

Annons