E-handlarna vågar tro igen – branschen vädrar morgonluft

"Vi hoppas nu att denna positiva trend håller i sig".

Det har varit några riktigt svettiga år för handeln, sedan inflationen tog Sverige i sitt grepp. Men nu talar allt mer för att en vändning är nära förestående. Lägre inflation och en förhoppning om räntesänkningar gör att allt fler handlare känner hopp om livet igen.

Det syns inte minst i Svensk Handels Handelsbarometer för mars, där indikatorvärdet ökade för tredje månaden i rad.

Annons

Efter tuffa år anar handeln, likt många andra branscher, att bättre tider är att vänta. Vi hoppas nu att denna positiva trend håller i sig. Handeln behöver andrum och gröna siffror efter de senaste årens utmaningar. Vi kan konstatera att trenden går i rätt riktning säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i en kommentar.

E-handeln stod för den största ökningen, med inte mindre än 5,8 enheter till indikatorvärdet 95,4. Man är nu alltså bara strax under det neutrala värdet som är 100. Den bästa noteringen på ett och ett halvt år.

E-handelns framtidsförväntningar befinner sig nu på nivåer som inte noterats sedan juni 2022. Optimismen inom delbranschen har ökat kraftigt från låga nivåer under 2024. Det är uppenbart att många e-handlare har förhoppningar om en affärsmässigt starkare vår än under fjolåret, säger Sofia Larsen.

"Går mot varmare tider"

I butikshandeln är det inte lika muntert, men det ljusnade ändå med 2,8 enheter till 85,0.

Säsongsvariationer gynnar stora delar av handeln, det vet vi sedan tidigare. Nu går vi mot varmare tider vilket medför att många branscher förväntar sig ökad försäljning. Det är dock viktigt att de positiva signalerna om att vi är på väg åt rätt håll fortsätter. Det ska bli mycket intressant att se vilken väg Riksbanken väljer med räntebeskedet senare i veckan, säger Sofia Larsen.

Annons