E-verkstäder skall lära folk att shoppa på nätet

Internetfonden tillsammans med flera Regionförbund satsar nu på e-verkstäder. Mjölby kommun och e-handelskommunen Kalmar kommer nu testa att utbilda sina invånare via e-verkstäder under ett år. Om pilotprojektet faller väl ut kommer man att försöka sprida konceptet till fler kommuner.

– Idag står drygt 30 000 invånare i Kalmar län helt utanför nätet, oftast som en följd av bristande dator- och Internetkompetens. Det rör sig om människor från olika åldersgrupper. Dessa människor har sämre chanser att få jobb, de kan inte använda Internetbanken och de har inte tillgång till alla de nättjänster som såväl myndigheter som företag hänvisar till. Därför är den här satsningen viktig, säger Håkan Brynielsson, regiondirektör.

Annons

E-verkstäderna som kommer finnas på till exempel bibliotek skall hjälpa invånare att använda e-tjänster men även att e-handla.

Mjölby bibliotek ska vara ett av de första med en e-verkstad och totalt har Internetfonden, Regionförbundet Östsam och Regionförbundet i Kalmar län satsat 700 000 kronor på denna verksamhet.

– Det här är inte bara ett ansvar biblioteket har, utan även kommunen. Att se till att bredda kunskapen hos våra innevånare, säger Birgitta Hellman Magnusson bibliotekschef i Mjölby.

Förutom att få hjälp med att e-handla eller att använda myndigheternas e-tjänster skall det även finnas möjlighet att lära sig använda avancerad datorteknisk utrustning och olika datorprogram.

 

Källa: Corren, SR

Annons