Ebay fortsätter att växa och nobbar avyttring av PayPal

Ebays farhågor om en bromsande tillväxt slog inte in. Under årets fjärde kvartal visar man upp en försäljningsökning på 13 procent jämfört med samma period förra året. Sett till hela 2013 såldes det för 76,5 miljarder dollar på e-handelsjättens sajter. Även det en ökning med 13 procent jämfört med 2012.

Det totala värdet av varor som sålts på Ebays marknadsplatser, med undantag för fordon, uppgick till 21.5 miljarder dollar under årets fjärde kvartal. En ökning med 13 procent jämfört med samma period förra året då försäljningen stannade på 19,1 miljarder dollar.

I oktober höjde e-handelsjätten ett varningens finger inför den stundande julhandeln och spådde att e-handelns starka tillväxt i USA kunde vara på väg att mattas av. Något som i så fall inte verkar ha påverkat Ebay. Även sett till hela året visar man upp en fin ökning på 13 procent. Från 67,8 miljarder dollar 2012 till 76,5 miljarder dollar 2013.

Annons

Ser man bara till USA är tillväxten något högre. Totalt ökade försäljningen på hemmaplan med 14 procent under det fjärde kvartalet och 15 procent för helåret. Det betyder att det såldes varor på sajten för 30,4 miljarder dollar under 2013, exklusive fordon.

– Vi är nöjda med resultatet och den starka avslutningen under fjärde kvartalet där julhandeln tydligt visade hur online, mobiler och omnikanalhandeln förändrat hur konsumenter handlar och betalar, säger John Donahoe, vd och koncernchef.

Tydliga synergier

Ebay meddelar samtidigt att miljardären och investeraren Carl Icahn, förvärvat 0,82 procent av aktierna i bolaget. Han ska också ha föreslagit en avknoppning av PayPal och vill lyfta ut dess verksamhet i ett separat företag.

Enligt många är PayPal den mest lönsamma delen av Ebay och en avknoppning av betaltjänsten är inget nytt påfund. Inte heller ett bra sådant om man frågar John Donahue.

– Vi tror starkt på att PayPal och eBay är mycket mer värdefullt tillsammans än som separata företag. Synergierna är tydliga, PayPal har lyckats eftersom det är en del av Ebay, inte trots det. Ebay accelererar PayPals framgång med tiotals miljoner kunder som sedan hjälper PayPal att växa utanför eBay. Och eBay finansierar PayPals tillväxt. Det gör det möjligt för PayPal att investera aggressivt i mobila funktioner och genom förvärv som Braintree, säger Donahue.Källa: Internet Retailer, Press

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!