Efter 140 år – Skene bokhandel i konkurs: ”Hade inget val”

"Långt ifrån vad vi väntat".

Marks kommun, i Västra Götalands län, har förlorat sin enda bokhandel. En vecka innan julafton, den 17 december, lämnade Skene bokhandel in en konkursansökan. Det skriver SvB.

Anledningen är coronaviruspandemin. I början av året rasade försäljningen drastiskt, under sommaren fick ägarna nytt hopp men när de nya restriktionerna sattes in i november störtdök omsättningen.

Annons

Julhandeln blev långt ifrån vad vi väntat. Vi behövde mer pengar men banken sa nej. Så vi hade inget val tyvärr, säger Hans Turesson, en av ägarna, till SvB.

Det var tungt, helt klart.

Bokhandeln hade en sajt där en hel del titlar, som man kunde hitta i butiken, presenterades. Men hemsidan hade inte öppnats för e-handel - en möjlighet som räddat flera företag i samma sits under kristiden.

När Skene bokhandel meddelade på Facebook att konkursen var ett faktum reagerade många sorgsna kunder. Utförsäljningen har pågått sedan den 18 december.

Vi får väl hoppas att någon skulle vilja driva det vidare, men vi vet inte nu hur det går, säger Hans Turesson.

Kerstin Lindholm och Hans Turesson har drivit butiken under de senaste 35 åren, men exakt när bokhandeln grundades är det ingen som vet. "Någon gång på 1880-talet", uppger ägarna.

Sedan 2016 har omsättningen sjunkit cirka 200 000 kronor varje år. Under 2018, som är det senaste registrerade bokslutet, omsatte Skene Bokhandel AB runt 1,8 miljoner kronor. Rörelseresultatet (EBIT) låg på 56 000 kronor.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!