Sök
Stäng denna sökruta.
ANNONS

Efter 25 år byts märkningen ut - här är de nya e-handelsreglerna

Eva-Lotta Lindholm, handläggare för resurseffektiva produkter på Energimyndigheten, berättar om den nya märkningen
Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se

Dela artikeln:

Slut på A+++.

ANNONS

Den som någon gång har köpt - eller sålt för den delen - exempelvis vitvaror eller TV-apparater, är säkert bekant med den energimärkning som pryder maskinen i fråga. Den visar hur pass energieffektiv en vara är på en skala från det bästa betyget A+++ ner till D, som är att se som godkänd.

Märkningen kom till för 25 år sedan men nu har alla EU-länder gemensamt bestämt att den ska bytas ut. Den nya märkningen påminner om den gamla men har en skala från A till G, där A är det bästa och G är det sämsta. Förändringen träder i kraft nästa år och innebär att massvis med produkter måste märkas om.

Vi har jobbat med det här på olika sätt under det senaste året och det är förstås viktigt att vi kan föra ut det till en mängd målgrupper. Hittills har vi varit i kontakt med många av de större handelsföretagen men de mindre har visat sig vara svårare att nå, säger Eva-Lotta Lindholm, handläggare för resurseffektiva produkter på Energimyndigheten, till Ehandel.

Ingen produkt får A-klassning

Bakgrunden till den nya märkningen är att produkterna som säljs i EU har blivit mer effektiva, vilket gör att den nuvarande skalan har slagit i taket. Dessutom finns det enligt Energimyndigheten undersökningar som visar att konsumenter i regel upplever skillnaden som mindre mellan exempelvis A+++ och A++ jämfört med A eller B. Med den nya skalan hoppas man att fler på så vis ska välja mer effektiva produkter.

I den nya märkningen kommer de mest effektiva produkterna som finns i dag att märkas med energiklass B eller C.

Man har sagt att A ska vara tomt och att även B-klassen ska vara tom för snabbutvecklade produkter. Men man kan förstås inte riktigt säga hur det kommer att bli längre fram.

Från och med den 1 november kommer leverantörer att skicka med dubbla energimärkningsetiketter ut till handelsföretagen, som i sin tur ska märka om alla produkter från och med den 1 mars 2021. De nya reglerna gäller inledningsvis för exempelvis kylskåp, tvättmaskiner och TV-apparater medan bland annat ugnar dröjer ett tag till.

Så under en övergångsperiod kommer det att finnas två olika energimärkningar på olika produkter, den nya och den nuvarande. Det beror på att det bakom olika produkter finns olika produktförordningar som förhandlas var och en för sig.

Oroas över tidsaspekten

Den 1 september 2021 börjar den nya energimärkningen att gälla även för alla ljuskällor. I fallet med ljuskällorna har det dock tagits ett beslut om att varor som redan finns ute i handeln före den 1 september 2021 inte behöver märkas om ifall de säljs senast den 1 mars 2023, men att nya ljuskällor som sätts på marknaden efter 1 september måste ha den nya etiketten.

Så de som säljer lampor får 18 månader på sig istället för de 14 dagar som gäller för övriga produkter.

Vad tänker handlarna om allt detta?

Från den 1 mars har man som sagt 14 dagar på sig att märka om sina varor och det är många som har uttryckt att de tycker att det är kort om tid.

Sedan 2015 är det lag på att energimärkning även behöver finnas i nätbutiker, något som ofta hanterats genom att en pil med den aktuella energiklassningen synts intill produkten på e-handlarens sajt. Den som klickar på pilen skickas automatiskt till den fulla energimärkningsetiketten. Framöver måste pilen - som beroende på klassning även fortsatt kan vara grön, gul, orange eller röd - visa hela skalan och inte bara den aktuella energiklassen.

De nya reglerna gäller i alla EU-länder samt i en handfull andra länder, som exempelvis Norge. Utöver att skalan förändras kommer de nya etiketterna även att få en QR-kod som är kopplad till en europeisk databas där kunden ska kunna ta del av information om den aktuella varan.

Dela artikeln: