Efter 50 år: IKEA-katalogen skrotas i grannlandet

Läggs ner till förmån för digital variant.

Ikea i Danmark har på senare tid gjort flera investeringar i digital försäljning. I höstas meddelade möbeljätten att ett planerat varuhus skulle stoppas till förmån för satsningar på e-handeln och i dag går företaget ut med att Ikea-katalogen inte längre kommer att delas ut i fysisk form. Den klassiska Ikea-katalogen har delats ut i Danmark i 50 års tid, så skiftet innebär  - som företaget uttrycker det - att en epok går i graven.

LÄS ÄVEN: Ikea stoppar nytt varuhus på grund av e-handeln

Annons

I år kommer danskarna istället att få ta del av Ikeas nyheter online. Precis som de senaste åren kommer katalogen att finnas tillgänglig i en PDF-version på företagets hemsida.

2019 markerar början av ett nytt kapitel i Ikea Danmarks historia, där vi framöver kommer att inspirera människor via de digitala plattformar som de redan använder, med relevant innehåll som möter deras stil, önskningar och behov, säger Elefteria Cromlidou, kommersiell chef för Ikea Danmark, i ett pressmeddelande.

Dubblar utskicken i Sverige

Men katalogen är inte på väg bort i alla länder. På hemmaplan i Sverige har Ikea istället bestämt sig för att dubbla antalet katalogutskick, från ett till två per år.

Vi utforskar just nu hur framtiden för IKEA-katalogen ska se ut, säger Felix Östman, presskontakt på Ikea-koncernen i Sverige, till Ehandel.

Tidigare har IKEA-katalogen alltid skickats ut i augusti och sen har man fått vänta ett år på nästa. Så vi tänkte att vad händer om man även får en katalog i början av året? Så nu testade vi det förra året och kommer även att göra det i år, fortsätter han.

190 miljoner exemplar förra året

Boende i Sverige kan alltså vänta sig att få hem en katalog nu i augusti och ytterligare en i januari 2020.

I några länder testar vi den här varianten och gör även vissa andra förändringar i form av format och vilket papper vi använder. I andra länder, som Danmark, testar vi en helt annan väg, säger Felix Östman.

Även om Ikea-katalogen alltså inte längre kommer att delas ut i Danmark, så kommer företaget faktiskt att printa ett begränsat antal exemplar. De kommer att finnas tillgängliga enligt först till kvarn-princip i varuhusen för samlare och andra som gärna vill inspireras i fysisk form. Ikea-katalogen har sedan den första utgåvan 1951 vuxit till en av världens största trycksaker. Förra året trycktes katalogen enligt företaget upp på 38 språk i över 190 miljoner exemplar. I Danmark skickades den första katalogen ut år 1969.

Annons

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!