Efter dödsolyckan: De anställda tillbaka på NA-KD:s lager

"Det finns fortsatt två psykologer på plats".

I torsdags eftermiddag förra veckan avled en anställd lagerarbetare i en truckolycka på NA-KD:s lager i Landskrona, vilket Handelsnytt var först med att rapportera. Det rör sig om ett så kallat tredjepartslager där driften sköts av företaget Logent.

Mannen, som var i 35-årsåldern, ska ha blivit svårt klämd i samband med att han körde truck, skriver tidningen. Han fördes till sjukhus i Lund, men hans liv gick inte att rädda.

Annons

Händelsen utreds av polisen som vållande till annans död. Även Arbetsmiljöverket är inkopplat. Och två ombudsmän från fackförbundet Handels har besökt lagret sedan dödsolyckan.

All verksamhet avbröts efter den tragiska händelsen. Personalen erbjöds också krishjälp direkt på lagret.

Vi är naturligtvis bestörta av nyheten om arbetsplatsolyckan hos vår logistikpartner Logent som driver vårt lager i Landskrona. Våra tankar går till den drabbade, anhöriga och medarbetare på Logent. Eftersom det är Logents anställda och de som driver och har ansvaret på lagret i Landskrona, så kan vi på NA-KD inte uttala oss mer utan ber att få hänvisa till Logents pressavdelning, skriver Sanja Tegeltija i ett mejl till Ehandel.

tisdagen var Helsingborgs Dagblad först med att rapportera om att de anställda nu ska vara tillbaka och jobba i anläggningen. De ska dock fortsatt ges krisstöd vid behov.

För Ehandel bekräftar driftbolaget Logents vd Mats Steen att produktionen sedan i måndags är i full gång igen.

Produktionen stod still till och med söndag och vi har jobbat med krishantering och såklart kontaktat anhöriga. Vi har också förstås tagit hand om vår personal och sett till så att den blir omhändertagen. Det är en oerhört tragisk händelse. Det får bara inte får ske.

Men är det rimligt att starta produktionen nu? 

Vi gjorde den bedömningen och tog det beslutat. Men vi har såklart jobbat med krishantering och delarna för att säkerställa att alla mår bra. Det fanns i helgen även möjlighet att komma till lagret för att träffa sina kollegor.

Annons

Är det psykologer på plats?

Ja, det är externa resurser med två psykologer inkopplade.

Har många lagerarbetare har behov av att prata?

Vi ger kontinuerligt stöd till dem som behöver det. Mer än så kan jag inte kommentera.

Hur ser du på att en polisutredning om vållande till annans död nu inletts?

Det är standardrutin och vi följer givetvis utredningen.

På frågan vad företaget gjort för förändringar i arbetsmiljön säger han att vissa ändringar redan gjorts. Logent ska nu också gå igenom händelsen noggrant för att undersöka behovet av ytterligare insatser.

Det är fruktansvärt det som hänt och det får inte ske. Vi ska såklart titta på vad vi hade kunnat göra för att förebygga en sådan här tragisk händelse, men det är en mänsklig faktor inblandad.

Vad orsakade dödsolyckan?

Det vill jag inte kommentera i detalj.

NA-KD:s lager i Landskrona är 23 000 kvadratmeter stort och invigdes i fjol. Anläggningen är till största del ett robotiserat/automatiserat lager.

Annons