Efter kärnkraftsstoppet – elpriset megalyfter igen

Dåliga nyheter för e-handlare med större lager.

E-handlare med större lager sätts på prov igen. Det är nämligen dags för en ny elsmocka i vårt avlånga land. Inte nog med att det är smällkallt hela vägen ner till Skåne. På onsdagsmorgonen stod det även klart att kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 stoppas.

Produktionsstoppet uppstod vid halv två under natten till onsdag. Under förmiddagen kunde dock felet lokaliseras till en ånggenerator. Reaktorn ska, enligt den senaste prognosen från Ringhals, vara igång igen till runt midnatt på torsdag.

Annons

Elpriset lyfte kraftigt på onsdagen på beskedet, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool. Reaktorstoppen tillsammans med kylan gör att södra Sverige – elområde 3 och 4 – får räkna med det tredje högsta elpriset sedan årsskiftet, rapporterar SVT.

Under torsdagen väntas elpriset uppgå till runt 1:90 kronor per kilowatttimme, från snittpriser på runt mellan 1:60 till 1:70 kronor under tisdagen i de södra elområdena.

I det nordliga elområdet 1 och 2 uppgick elpriset till runt 80 öre per kilowattimme på onsdagseftermiddagen. Därutöver tillkommer skatter och elbolagens månadsavgifter.

Annons