Efter konkurserna – här är ägarens besked om Kappahl

"Fast övertygade att vi ska klara oss igenom det här".

I går kom beskedet att Mellby Gård tvingas försätta modekedjorna Flash och Dea Axelssons i konkurs. Den uppmärksamme har förstås noterat att Mellby Gård nyligen tog över ägarskapet i Kappahl och sedan tidigare även sitter med såväl Oscar Jacobson som Smarteyes i portföljen. Även där har coronapandemin slagit väldigt hårt mot verksamheterna.

Läget är jättetufft för alla handlare där ute sedan krisen small till på allvar. Alla inom handeln påverkas, även om de påverkas i olika grad. Men jag tror att de flesta erfar ett försäljningstapp på mellan 50 till 80 procent just nu, beroende på vad man säljer. Det är tuffa tider, säger Johan Andersson, vd för Mellby Gård.

Annons

Hur hanterar ni läget just nu? Kan det bli aktuellt med permitteringar eller i värsta fall varsel eller butiksstängningar?

Vi kollar på alla möjliga sätt att dra ned kostnader. Men det viktiga beskedet jag har är att alla måste hjälpas åt. Som företag finns det bara så mycket man kan göra när tappet är så dramatiskt. Fastighetsägare måste hjälpa till att kolla på en annan hyressättning, staten måste hjälpa till att presentera ett mer relevant krispaket, bankerna måste hjälpa till. För att förenkla för bankerna tror jag att det krävs en lånegaranti, så att de vågar låna ut till de mest utsatta.

Vi kollar på alla alternativ och mer därtill.

"Kommer bli tufft"

Men medan Dea Axelssons och Flash tvingades kasta in handduken verkar situationen inte vara exakt lika akut hos varken Kappahl, Oscar Jacobson eller Smarteyes i dagsläget.

Anledningen till beslutet var att läget helt enkelt var värre där (hos Flash och Dea Axelssons, reds anm), men det är ganska illa överallt. Det kommer att bli tufft och ingenting kan förstås uteslutas, men vi är fast övertygade att vi ska klara oss igenom det här utan att behöva sätta dem du räknat upp i konkurs eller rekonstruktion, säger Johan Andersson.

LÄS ÄVEN: Två svenska modekedjor i konkurs – 500 anställda drabbas

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!