Efter kritiserade skatten – handeln larmar om brist på plastpåsar

Branschorganisationen kritisk.

Det råder brist på avfallspåsar på rulle. Det meddelar branschorganisation Livsmedelshandlarna, som kopplar bristen till skatten på plastpåsar som infördes i våras.

Numera kostar en bärkasse i handeln uppemot sju kronor per påse, vilket många kunder drar sig för att betala. Istället väljer man att köpa plastpåsar på rulle för att använda till hushållsavfall och liknande, enligt de signaler organisationen har fått.

Annons

Det är våra medlemmar som hör av sig och säger att det är svårt att få till beställningar av de här plastpåsarna just nu. Det är en beteendeförskjutning som är märkbar, säger Pär Bygdeson, vd på Livsmedelshandlarna, till Ehandel.

"Det är akut"

Livsmedelshandlarna har i dag cirka 800 medlemsföretag som tillsammans driver cirka tusen butiker runt om i landet. Den stora merparten är Ica- eller Hemköp-handlare.

Hur stort är problemet?

Jag vet inte om det är ett problem men det är akut. Det visar ju tydligt att när en impopulär skatt lanseras så byter människor beteende.

Eftersom kunderna av allt att döma väljer bort plastkassar som hade gått att använda flera gånger, och istället köper engångspåsar alternativt påsar i papper, ställer sig Pär Bygdeson frågande till vilken nytta skatten har gjort.

Om syftet är att minska miljöpåverkan, då har man misslyckats. Men om man är intresserad av att ta fram en lag som ser bra ut så kan man säga att det har det gått bra.

50 miljoner hittills

Pär Bygdeson, som utgår från att de företag som tillverkar de aktuella plastpåsarna nu kommer att öka takten i sin produktion, ger inte heller mycket för de 50 miljoner som skatten enligt honom har samlat in hittills. När den klubbades var beskedet att den skulle dra in två miljarder kronor till statskassan redan i år. Och nu har det hunnit gå ett par månader sedan den lanserades.

Så vid det här laget borde man ha närmat sig en miljard, konstaterar Pär Bygdeson.

Annons

Den nya skatten på plastkassar har kritiserats av en rad branschorganisationer och företrädare inom handeln, som bland annat menar att den är ologisk och att den inte gör någon nytta för miljön.

LÄS ÄVEN: Nya plastpåseskatten väntas dra in miljarder: "Ett bakslag för miljön"

Även hos Svensk Handel har man märkt av en ökad efterfrågan på plastpåsar på rulle.

Vi har fått signaler om att försäljningen av plastpåsar på rulle har ökat men känner inte till att det skulle vara någon omfattande brist. Givetvis styr en så pass hög skatt på plastbärkassar vid kassalinjen om hur vi konsumerar, men problemet med skatten är att det saknas ett helhetsperspektiv om dess påverkan, skriver presschefen Hans Tjernström Carraro i ett mejl till redaktionen.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!