Efter larm om olagliga varor – myndigheten utreder dropshipping

"Kan innebära strypningsrisk".

Hur ska man komma tillrätta med importerade produkter som är olagliga? Det ska Konsumentverket titta närmare på och utreder nu affärsmetoden dropshipping.

Det kan handla om leksaker som innehåller kemikalier som är skadliga, eller har egenskaper som kan bli farliga för barn. Exempelvis delar som kan lossna och innebära kvävningsrisk eller långa snören som kan innebära strypningsrisk, säger Emma Henriksen Kvarth, utredare på enheten för produktsäkerhet på Konsumentverket, till DN.

Annons

Vi har vid ett flertalet tillfällen rapporterat om den här typen av produkter som dykt upp, hos allt från traditionella handlare och marknadsplatser. Framför allt de sistnämnda brukar få rensa tredjepartssäljare som inte följer svenska regler och lagstiftning.

Om du handlar från ett företag inom EU ska du kunna förutsätta att de har koll och tar sitt ansvar. Men det blir svårt om man tror att man handlar från en svensk sida men grejerna i själva verket kommer direkt från Asien. Med det sagt uppmuntrar jag konsumenten att ställa frågor till företaget och vara kritisk innan man beställer, fortsätter Emma Henriksen Kvarth.

Utredningen kring dropshipping sker i samarbete mellan ECC Sverige och Konsumentverket. De genomför just nu gemensamt en undersökning om konceptet.

Undersökningen är i inledningsfasen, men vi utreder bland annat vilken informationsskyldighet företagen har gentemot konsumenter, säger Nora Shoki, juridisk rådgivare på ECC Sverige, till tidningen.

Annons