Efter miljardregnet – VD:n talar ut: ”Ambitiösa mål”

"Innebär att vi kan fortsätta leverera till fler kunder".

Einride är namnet på den svenska tillverkaren av ellastbilar, varav flera modeller är förarlösa. De sistnämnda varianterna är autonoma men kan fjärrstyras vid behov.

Einride har redan stora kunder som Oatly, Coca-Cola och Lidl. Bolaget samarbetar även med danska rederijätten Maersk och med Apotea i Sverige.

Annons

I veckan stod det klart att Einride – trots det tuffa ekonomiska omvärldsläget – har lyckats att ta in 200 miljoner dollar, motsvarande över 2 miljarder kronor i nytt kapital.

Fortsätter global expansion

I rundan deltog bland andra EQT Ventures, Northzone, Polar Structure, Norrsken VC och Temasek. Samtidigt klev pensionsjätten AMF in på ägarlistan.

Ehandel bestämde sig för att ta reda på mer om kapitalanskaffningen. Och Robert Falck, vd och medgrundare, svarar så här på frågan om varför bolaget nu tar in 2 miljarder.

Den här rundan som innebär en lånefinansiering och ett kapitaltillskott, ger oss möjligheten att accelerera implementeringen av vår teknik ytterligare, inom elektriska, autonoma och digitala lösningar. Vi har mycket ambitiösa mål när vi nu fortsätter att expandera globalt, vilket innebär att vi kan fortsätta leverera till fler kunder, säger Robert Falck till Ehandel.

Vad ska ni göra för pengarna?

Lånefinansieringen, som är den största finansieringen för tunga elektriska fordon, kommer att finansiera den utökade flottan av elektriska fordon som vi levererar till våra kunder.

Kapitalet ska också finansiera utvecklingen och implementeringen av våra autonoma och digitala tjänster samt hjälpa oss att utöka vårt erbjudande till nya marknader och kunder.

Han medger att det råder ett tufft omvärldsläge just nu på många fronter – och att det slår hårt mot teknikbranschen som ofta är i behov av riskkapital. Men Einride säljer en attraktiv fordonsteknik, som trots detta, ändå drar till sig kapital, menar Robert Falck.

Annons

Vi är starkt inställda på att förbättra vår teknik och göra den så bra som möjligt för våra kunder, och vi är mycket stolta över förtroendet från våra investerare och deras tro på att vi är vägen framåt för renare och mer effektiv transport.

LÄS ÄVEN: Trots krisen: Elbilsbolaget tar in över 2 miljarder

Annons