Efter snusgrävet – e-handlaren tar fram riktlinjer: “Djupt oroade”

“Bjuder in kollegorna inom detaljhandeln”.

Efter att DN granskat snuförsäljningen online, där det tydligen finns en del oseriösa aktörer, så går nu e-handlaren Snusbolaget ut med en uppmaning om krav på en säkrare handel av nikotinportioner, även kallat vitt snus.

Snusbolaget bjuder nu in kollegorna inom detaljhandeln till att ta ett gemensamt ansvar för att följa högt ställda standarder kring hur handeln av nikotinportioner bör hanteras i Sverige, skriver företaget i ett pressutskick.

Annons

"En svart marknad"

Snusbolaget har bland annat tagit fram en lista över nödvändiga åtgärder som varje återförsäljare av nikotinportioner bör tillämpa, enligt företaget.

Ingen vill att minderåriga ska använda nikotinprodukter. Det är vi alla överens om. Men som en av de ledande aktörerna i branschen är vi djupt oroade över att generella förbud kommer att leda till ökad rökning och en svart marknad som är mycket mer skadlig för konsumenterna, säger Markus Lindblad, kommunikationschef på Snusbolaget.

Tanken är alltså att skapa en mer hållbar bransch och säkrare produkter, utan att slå upp några generella förbud.

Som en ansvarsfull återförsäljare vill vi försäkra oss om att vi gör allt vi kan för att följa lagstiftning och begränsa marknadsföringen av nikotinprodukter. Alla har ett ansvar för vad våra ungdomar gör, både handeln, skolan, föräldrar, vården och myndigheter. Vi inom handeln ska göra vad vi själva kan göra för att skapa en hållbar handel med nikotin, säger Markus Lindblad.

Snusbolagets lista över nödvändiga åtgärder:

1. Nikotinnivåer

Snusbolaget anser att produkterna på marknaden inte bör ha en nikotinnivå som är över 20 mg per portion för att vara helt säkra för konsumenterna. Högre nikotinnivåer är inte nödvändigt.

2. PH-nivåer

Snusbolaget vill att produkterna på marknaden ska ha en pH-nivå mellan 5,6 och 9,1. Produkterna som inte uppfyller dessa krav bör inte få säljas.

Annons

3. Testade produkter

För att säkerställa att alla produkter är helt säkra vill Snusbolaget att alla produkter på marknaden i Sverige ska testas enligt Nicoleaks.com’s standarder. Det inkluderar nikotin- och pH-nivåerna som anges i ovanstående punkter. Utöver detta genomför Nicoleaks även tester på alla ingredienser som finns i en nikotinportion. Testerna utförs av det ackrediterade och oberoende laboratoriet Eurofins i Sverige.

4. Barnsäkra förpackningar

Snusbolaget vill införa en standard som innebär att alla nikotinportionsdosor ska vara barnsäkra genom att förpackningarna har barnsäkrade lock. Detta är för att minska den potentiella risken att barn öppnar dosorna och får i sig dess innehåll.

5. Säkrare beskrivningar

Snusbolaget vill inte att beskrivningen av produkter ska tillåtas vara tilltalande för någon som är mindreårig. Beskrivningar av smaker ska vara tydliga och exakta snarare än att skildras med mer tilltalande ord. Till exempel skulle beskrivningen av smaken "jordgubb" vara acceptabel, men inte "jordgubbsmilkshake".

6. Ändring av de tobakspolitiska målen

Vi vill att de tobakspolitiska målen ändras, att företags möjligheter att marknadsföra nikotinprodukter minskas och att myndigheter i stället tar över huvuddelen av marknadsföringsmöjligheten för att informera det svenska folket om nikotinportioners låga hälsorisker, och att de kan vara ett bra och effektivt sätt till att bli rökfri.

Annons