Efter tystnaden: Foodora talar ut om hemmakockarna – och avslöjar ny kommun

"Hos oss brukar det gå fort".

Hemmakockar som lagar mat – som Foodora sedan budar ut till andra privatpersoner. Ja, en sådan satsning trummade bud- och q-handelsbolaget ut i slutet av februari i år. Men mat-satsningen skulle inte rullas ut i hela Sverige, utan till att börja med i Nacka kommun, strax sydost om Stockholm.

Men kan verkligen hemmakockar laga mat på ett säkert sett, enligt alla gällande livsmedels- och hygienkrav?

Annons

Som Ehandel berättat så kan det vara lättare sagt än gjort. Man behöver ha ett bolag som är registrerat för livsmedelsförsäljning. Och då och då behöver kommunens livsmedelsinspektörer komma på besök för att se till att allt går rätt till, enligt gällande regler.

LÄS ÄVEN: Foodora öppnar för hemmakockar – här är kommunens besked

Foodora har dock sagt att de ska se till att hemmakockarna får rätt utbildning i livsmedelshygien och korrekt utrustning.

Men sedan nyheten kablades ut på bred front där i slutet av februari har det varit helt tyst om satsningen. Så Ehandel bestämde sig för att ta reda på vad som hände sedan?

Efter upprepade påstötningar får vi till slut svar från Johanna Lindskog – som är kommunikationschef på Foodora.

Vi har en samarbetspartner som har fått i uppgift att hitta och utbilda hemmakockarna, säkerställa att alla registreringar är på plats för kockarna och att de kök som maten lagas i, utformas i linje med reglerna. Partnern ser också till att rutiner i livsmedelssäkerhet och hantering är på plats och efterlevs, säger Johanna Lindskog och tillägger:

Just nu ligger vårt fokus på Nacka och därefter Sundbyberg. Men vår ambition är att detta ska bli tillgängligt på fler orter inom kort.

Vem samarbetspartnern är vill hon inte avslöja i nuläget, men projektet fortskrider alltså. Och Sundbyberg har nu också tillkommit på testpilot-listan, tillsammans med Nacka.

Annons

När kan hemmakockarna tänkas vara igång?

Angående tidsaspekten är det svårt att säga på rak arm. Men hos oss brukar det gå fort.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!