Elgiganten i samarbete med Minecraft – ska få fler att återvinna

"Vill använda världens största hobby".

Elgiganten vill samla in svenskarnas gamla mobiler och surfplattor, som ligger och skräpar hemmavid, till återvinning. För att locka fler att lämna in dem har man nu ingått ett samarbete med Microsoft, som äger det populära spelet Minecraft.

Via kampanjen "Urban Miner" får den som lämnar in gammal elektronik "skins", "texture-packs" och nya världar i spelet.

Annons

Genom "Urban Miner" vill vi använda världens största hobby för att engagera nya målgrupper och förmedla ett viktigt budskap. Det ligger miljontals gamla prylar i svenska hem som behöver återvinnas. På samma sätt som karaktärerna i Minecraft hittar mineraler för att göra något nytt måste fler återvinna sin gamla elektronik så att de värdefulla mineralerna i den kan återvinnas, säger Alexander Åberg, Gamingansvarig på Elgiganten, i ett pressmeddelande.

Elgiganten uppger att man årligen återvinner 4000 ton elektroniskt avfall och 82 procent av produkterna som samlas in används som råvaror vid produktion av nya produkter.

Den siffran hoppas man nu kunna öka, med hjälp av Minecrafts dragningskraft.

Att få igenom detta världsunika samarbete har till stor del handlat om att involvera och intressera Microsoft och Minecraft som är väldigt starka varumärken. Det som fick Microsoft att bli intresserade var hållbarhetsaspekten, berättar Nicholai Hamre, Subscription Lead på Microsoft-ägda Xbox.

Annons