Elgigantens nya mobil-drag: ”Samma metod som SÄPO”

"Har kommit rätt långt".

Idag, på International E-Waste Day, lanserar Elgiganten och företaget Recipo satsningen Secure Collect i 45 av Elgigantens varuhus runt om i Sverige. Mer exakt har ett fyrtiotal insamlingscontainrar rullats ut där kunder kan återvinna mobiltelefoner och mindre elektronikartiklar.

LÄS ÄVEN: Så krossar Elgiganten motståndet: ”E-handeln blir kärnan i allt”

Annons

Elgiganten har länge tagit emot uttjänt hemelektronik i alla sina butiker. Det har alltid varit helt kostnadsfritt och man är välkommen att lämna in sina uttjänta produkter oavsett vart de är köpta, säger Niclas Ericsson, vd för Elgiganten, i ett pressmeddelande.

Men eftersom mobiltelefoner innehåller känslig data upplever många att det är jobbigare att lämna ifrån sig sin gamla mobiltelefon än andra elektronikprodukter. Därför erbjuder vi nu säker insamling.

Fulla Secure Collect-containrar hämtas av Recipo som tar med dem till en specialiserad återvinningsanläggning där auktoriserad personal tar hand om innehållet. All lagrad information på enheterna raderas med "samma metod som SÄPO använder" för att säkerställa att ingen privat data riskerar att hamna i fel händer.

När all information är permanent raderad från varje enhet bedömer personalen om produkten kan återbrukas eller plockas isär.

Elektronikbranschen i Norden har kommit rätt långt vad det avser återbruk och återvinning, mycket tack vare att vi har ett lagstadgat producentansvar. Men vi upplever att allmänheten till stor del fortfarande är omedveten kring hur viktigt det är att bidra till en cirkulär ekonomi genom att lämna in sin gamla elektronik till återvinning, säger Josef Tapper, vd för Recipo.

Under hösten kommer fler containrar att placeras ut i ytterligare varuhus. Elgiganten hoppas att samarbetet kommer att "utvecklas under de kommande åren och bidra till en markant ökning av mängden insamlad elektronik".

Annons