En gripen i bedrägerihärva på 10-tals miljoner

Bedrägerihärvan mot ett hundratal svenska företag håller på att nystas upp. Polisen utreder just nu fallet, där även flera e-handlare blivit drabbade, och man misstänker att ett kriminellt nätverk ligger bakom det hela. Hittills har ett hundratal företag lurats på varor för 10-tals miljoner kronor.

I början av september gick Svensk Handel ut med en varning avseende omfattande bedrägerier mot svenska e-handlare. Bedragare har sedan i somras lurat ett hundratal företag på varor för 10-tals miljoner kronor.

Med hjälp av förvillande e-postadresser har bedragarna beställt från ett flertal företag, och det ska röra sig om väldigt stora volymer av en mängd olika produkter.

Annons

– Det här rör sig om grovt organiserad brottslighet. Tyngdpunkten ligger på elektronikprodukter som Iphone och Ipads, men även mycket byggvaror och olja. Vi hade precis ett bedrägeriförsök på 26 kubikmeter olja, värt cirka 320 000 kronor, men det lyckades vi stoppa i sista stund, säger Jan Olsson, vid polisens nationella bedrägericenter till SVT Nyheter.

Ett domänbedrägeri

Bedrägeriet är enligt polisen mycket avancerat och de misstänker att det är ett kriminellt nätverk som ligger bakom. Bluffen är ett så kallat domänbedrägeri, där kända företag inom till exempel elektronik eller byggbranschen, får en beställning, från ett annat känt stort företag i Sverige.

Bedragarna har i många fall byggt upp en fasad som gör att de lurade företagen känt sig trygga. Ofta har det drabbade företaget och det "äkta företaget" gjort affärer tidigare och bedragarna har även tagit reda på vad beställaren på det korrekta företaget heter, och sedan använt det namnet i beställningen.

– Det äkta företaget heter till exempel SVT och har en domänadress som då är svt.se. Bedragarna skapar en ny domän som till exempel heter svte.se. När de sen skickar ut beställningar via mail, så ser det hela korrekt ut och eftersom företaget har gott renommé, så skickar man varorna, säger Jan Olsson.

Hittills har en person gripits, men polisen räknar med flera gripanden som också tror att det finns till kopplingar till andra europeiska länder.

Källa: SVT.se

Annons