En mobil plånbok för alla svenskar är snart här

Di rapporterar idag hur de svenska mobiloperatörerna Telia, Tele 2, Telenor och Tre skapat ett gemensamt bolag vid namn 4T Sverige AB. Detta bolag skall stå bakom en gemensam satsning på mobila betalningar.

4T har tecknat ett avtal med betalleverantören PayEx kring infrastrukturen som skall användas. Johan Ragnevad, vd på 4T Sverige AB, har följande kommentar:

Annons

- Vi lägger nu grunden för ett nytt, svenskt mobilt betalmedel som till sommaren blir tillgängligt för 97 procent av alla svenskar med ett mobilabonnemang. Med PayEx lösning kan våra kunder använda såväl en gammal mobiltelefon som en modern smartphone för betalning. Han eller hon kan dessutom välja flera olika sätt att få in pengar på sitt konto.

Det nya bolagets tjänster kommer att marknadsföras under ett nytt varumärke som skall lanseras inom kort.

Påminner om ISIS

Detta nya bolag och gemensamma satsning påminner om initiativet ISIS, i USA, där deras största mobiloperatörer gått ihop gällande en gemensam digital plånbok. Det handlar om att ta en del av framtidens mobila transaktioner och därmed inte enbart bli en "dumb pipe", som förmedlar internet till sina användare.

Inget större fel i detta om det inte vore för att Google blivit ombedda att ta bort sin egen mobila plånbok ur de telefoner som säljs hos en av dessa operatörer.

Vi hoppas att den svenska satsningen, med 4T, enbart jobbar för att mobila betalningar skall bli enklare och mer utbredda. Det lär dock även här handla om att göra sig själva mer relevanta i framtidens mobila landskap och ta en del av den monetära kakan.

Annons

En mobil plånbok för alla svenskar

Tjänsten som 4T snart ska lansera är en mobil plånbok med ett eget konto. Frågan är vad som händer när en stor massa börjar använda denna digitala plånbok och när varor och tjänster enkelt kan köpas via mobilen. Framtiden är faktiskt riktigt spännande gällande mobila betalningar.

"I dag betalar hundratusentals svenskar sin kollektivtrafikresa eller parkering med hjälp av sin mobiltelefon och målet med operatörernas samarbete är att mobilen ska användas till ännu fler transaktioner. Ett gemensamt bolag för alla typer av mobila betalningar gör dessa både enklare och säkrare.

För kunderna innebär det att alla mobiloperatörer har samma lösning, vilket underlättar till exempel vid byte av mobiloperatör. Handeln erbjuds en enda motpart vilket bland annat ger större trygghet och mindre administration."

Tanken är att alla svenska mobiltelefonkunder skall kunna använda detta nya betalsätt under sommaren 2012, både de med kontantkort och abonnemang.

 

Källa: di, press, press,
ecommercetimes

Annons