En mörk sida av E-handeln

Reportern Mac McClelland, som skriver om mänskliga rättigheter för den idéella tidningen Mother Jones, jobbade under täckmantel för ett stort tredjepartslager under julhandeln. Företaget som i artikeln går under namnet Amalgamated Product Giant Shipping Worldwide Inc skall skicka ut i princip alla produkter som finns och det spekuleras i att det handlar om ett av Amazons tedjepartslager, vilket dock aldrig bekräftas i artikeln.

Det är en intressant och otrevlig upplevelse som Mac får vara med om som plockslav på detta lager. Vi får reda på hur arbetarna skyfflas runt och sparkas vid minsta lilla överträdelse av reglerna. Denna situation har givetvis förvärrats av det ekonomiska klimatet i USA och den höga arbetslösheten.

Annons

Vad som slår oss när vi läser om hennes upplevelse, bortsett ifrån den dåliga behandlingen av arbetarna, är hur oeffektiva dessa lager verkar vara. Det är inte de smarta lager vi skrivit om för ett tag sedan där plockarna behandlas som en central och viktig del av flödet. I dessa jättelager verkar det snarare handla om att slänga billiga arbetskraft på problemen och låta plockarna springa fram och tillbaka mellan hyllorna. De verkar dock ha relativt avancerade system för att kontrollera arbetarna.

Via en av artikelns bilder får vi reda på att Zappos är en av de e-handlare som använder ett smart lager. Där lagret kommer till plockaren istället för tvärtom. E-handeln behöver alltså inte bestå av dessa tredjepartslager ifrån helvetet som beskrivs i Mac McClellands artikel: I Was a Warehouse Wage Slave.

Annons