Etsy tänjer på begreppet handgjort med nya regler

Etsy som fokuserar på handgjorda produkter, främst inom konst och hantverk, gör ett par ändringar i sina regler för att få sälja på sajten. Nu blir det tillåtet att kränga även sådant som man inte själv tillverkat, och att använda sig av utomstående partners. Etsy kommer dock inte helt att frångå sina gamla ideal.

Etsy som gör det möjligt för konsthantverkare att nå ut till den stora massan gör ett par ändringar för vad som är tillåtet på sajten. Tidigare var säljare tvungna att själva tillverka de produkter de sålde, något det nu blir ändring på.

Med de nya riktlinjerna blir det tillåtet att sälja produkter som fullt ut tillverkas av andra än de som säljer dem. Enligt Etsy har många säljare kritiserat de gamla reglerna och kallat dem förvirrande och allt för restriktiva.

Annons

– Vissa säljare jobbade många timmar bara för att kunna fortsätta vara ett enmansföretag, i tron att om de anlitade hjälp, skulle de bli utsparkade från sajten. Andra började i smyg att tänja på reglerna och hoppas att ingen skulle märka det, säger Etsys vd, Chad Dickerson.

Men kritiska röster säger att de ny reglerna kan förstöra det som Etsy egentligen står för, och det som många älskar med sajten. Dess handgjorda indiekänsla. Det finns även de som är rädda för att sajten kommer att bli ett nytt Ebay. Enligt Dickerson, är det dock en nödvändig förändring.

– När Etsy grundades förlitade vi oss på ett ord som skulle bära med sig alla våra värderingar ut i världen, handgjort. Nästan omedelbart blev det ett problem, säger Chad Dickerson.

Tillåtet att outsourca

Helt planerar man dock inte att frångå sina gamla ideal. De nya reglerna tillåter endast att produkter märks som handgjorda så länge som den ursprungliga idén till produkten kommer från respektive säljare.

Företag som säljer på Etsy kommer alltså att kunna använda sig av så många hjälpande händer som de anser nödvändigt, och de får även anställa arbetstagare som sitter var som helst i världen.

Säljare som vill samarbeta med utomstående företag måste ansöka om ett godkännande från Etsy i början av nästa år. Som en del av den processen måste säljarna vara helt transparent om var, och hur deras varor produceras.

Dickerson säger också att, även om Etsy jobbar för att göra det lättare för sina säljare, kommer man alltid att stöta på motgångar.

– Ändringar i våra policies kan inte göra alla nöjda, säger Chad Dickerson.

Annons

Källa: The Verge

Annons