EU-kommissionen utreder Apple – ”lyfter fram grundlösa klagomål”

Avgiften som kan snedvrida konkurrens.

EU-kommissionen kommer att utreda huruvida Apple, genom App Store och Apple Pay bryter mot konkurrensreglerna eller ej. Detta efter att andra tungviktare som Spotify och japanska Rakutens dotterbolag Kobo klagat.

Anledningen är den avgift på 30 procent som Apple tar ut vid köp i App Store, samtidigt som man konkurrerar med sina egna tjänster, som exempelvis streaming av musik.

Annons

Vi måste se till att Apples regler inte snedvrider konkurrensen på marknader där Apple konkurrerar med andra apputvecklare, till exempel med sin musikströmningstjänst Apple Music eller med Apple Books. Jag har därför beslutat att titta närmare på Apples regler för App Store och deras efterlevnad av EU:s konkurrensregler, säger Margrethe Vestager, ansvarig för konkurrensfrågor inom EU, i ett uttalande.

Apple ser förstås inte på utredningarna med blida ögon och går till hårt motangrepp efter att utredningarna tillkännagjorts.

Det är en besvikelse. EU-kommisionen lyfter fram grundlösa klagomål från en handfull företag som vill åka snålskjuts och inte lyda under samma regler som alla andra, skriver man i ett uttalande.

"En bra dag"

Hos Spotify är tongångarna dock de rakt motsatta.

I dag är en bra dag för konsumenter, Spotify, och andra apputvecklare i Europa och runt om i världen, slår Spotifys chefsjurist, Horacio Gutierrez, fast.

Utredningen kring Apple Pay i sin tur handlar om huruvida Apple använder sin dominerande ställning genom restriktiva villkor som i sin tur hämmat innovationskraft och snedvridit konkurrens.

Annons